Kihasználom a szabadidőt

Elkezdtem felcsodaásóvillázni a korai karalábék helyét, mert oda terveztem a téli vajfej salátát elvetni. Végül nagynehezen megcsináltam egy darabot, de nagyon meleg volt.
Elkezdtem még akkor, amikor árnyékos volt az a rész, de nagyon gyorsan odaért a nap és a napon már szenvedős volt. Így nem az egész darab lett rendbeszedve, csak egy kicsi, de az is elég lesz. Nem vagyok egy nagy salátaevő...

Végül 10 kis fészekbe raktam ki a magokat, mert nem akarom már palántálni, majd kiszedem a fölösleget és minden fészekben egy-egy saláta marad. Már ha fel nem magzik, mint tavaly...
Tudom, szörnyen néz ki, turkálás a fűtengerben, de most ennyire futotta. Egyébként a mulcs alól meglepően könnyen kihúzható a gaz. Tavaly is ilyen volt, majdnem... az idén füvesebb, szinte nem is gyomláltam/kapáltam és mégis ugyanúgy minden terem. 

kk_img_20230910_153827.jpg

Kezdődnek a brokkolik is, de érdekesen elágaztak, ilyen kis brokkolik lesznek rajtuk. Úgy látom, hogy ez majd fokozatosan lesz szedhető. Van önzáró tasakom, majd abba teszem és amikor lesz újabb, akkor csak hozzáadom. 

kk_img_20230910_153759.jpg

Bevettem egy nagy tökisszont is, gondoltam majd feldolgozom és közben szedek belőle magot is, de olyan kemény volt, hogy nem tudtam kettévágni sem. Végül kivágtam belőle egy cikket és abból kotortam magokat, a többi pedig ment a komposztra.

Beszedtem a bazsalikomokat is. Most még nagyon szépek voltak a levelei. Tavaly rengeteg volt, hatalmasak és nem tettem el eleget, aztán meg már megették a nemtudommik és nem is lett elég, szerintem már december környékén kifogytam belőle. Na, hát az idén ez nem fenyeget, ez a második szedés, rengeteg van a fagyasztóban. A bazsalikomot nem szeretem szárítva, mert elveszti a színét is és az aromáját is, de fagyasztva megmarad az íze és az illata is. 

kk_img_20230910_095042.jpg

Kiszedtem már pár paradicsomtövet is, eldaraboltam és ment a komposztra, illetve pár padlizsán is ugyanígy járt. Fokozatosan szedem fel a dolgokat a kertből, ami már nem terem vagy nincs már rá szükség, mert egyben nagyon sok munka és ki tudja milyen idő lesz. 

***

Ezt a fehér fajta Sedumot nagyon szeretik a rovarok, biztos nagyon tele lehet nektárral, a kék fadongók is imádják, ők az egész kertemet imádják, nagyon sok van belőlük. Nagy békés mamlaszok egyébként. 

kk_img_20230910_152846.jpg

A jó idő újra életrehívta a szellőrózsámat is, pedig már azt hittem elvirágzott, de megint rengeteg virág van rajta.

kk_img_20230907_171727.jpg

kk_img_20230907_171741.jpg

Itt pedig már a büdöske mellett nyílik a krizantém.

kk_img_20230907_172001.jpg