Tennivalók és beszökevény

Szombaton csak kora délután mentem ki a kertbe, reggel még minden vizes volt az esőtől és ilyenkor nem jó kinn lenni, mert csak vizes leszek és így legalább benn is elvégeztem a takarítást és némi kaját is előkészítettem. 
Végül sikerült kiszednem a füvet és az ernyős verbéna sarjadékokat a másik ösvény téglái közül is és az ágyásból is. Rémálom az a növény, kezdem komolyan  megutálni. 
Más is volt persze, minden tele folyondárral, alig tudtam leszaggatni a növényekről és lemetszettem pár rózsáról is az elnyílt virágokat. Kicsit alakítottam is az egyiken (Double Perfume), mert előszeretettel benövi az ösvényt az is. 
Már ott tartottam, hogy a díszhagymát is könyörtelenül visszavágom, mert teljesen ráhajlott az egyik nagy, álló varjúhájra (szerencsétlent tavaly az ernyős verbéna nyomta el), de végül addig igazgattam a növénytámaszt, míg sikerült megtámasztania. A varjúháj az idén hatalmas, sőt, ahogy gyomláltam magoncot is találtam belőle, majd átültetem valahová.
Kihúztam viszont pár virágzó kúpvirágot, mert azok is borulnak mindenfelé és nyomják agyon a többi növényt. Ezt is mindig megfogadom, hogy  nem hagyok meg ennyit, mert kezelhetetlenné válik, de jövőre még szigorúbb leszek (jah és következetlen).
Látványos lett a változás, újra látszik mind a két ösvény, előtte már csak egy nagy átláthatatlan fűhalmaz volt az egész. 

Visszanyestem a vad iszalagot is, ott hever egy nagy kupacban már a füvön, majd el kell hordani. Megtaláltam az Alpina bordó szárait is, talán sikerül megmentenem a növényt, majd még ezután fog kiderülni. Két szép szál megmaradt, minden mást lenyestem. A tövénél viszont az látszott, hogy két tő van/volt a földben, azt hagytam meg, amelyikről a bordó hajtott ki, a másikat ásóval kivágtam. Nem tudom mennyire sérült meg az Alpina gyökere is a művelettől, mert 5 centire voltak egymástól. Hát... majd meglátom. Ha mégis kihajt a vad is, akkor az egészet ki fogom venni. 

Még a kutyatej elnyílt virágait vágtam le. A kutyatej csodásan kihajtott, rengeteg ága van, de télen, amikor nagyon hidegek lesznek majd védenem kell. Aztán bejöttem pihizi és azt hittem, hogy ezzel be is fejeztem a napot, de amikor megint kimentem, úgy belelendültem, hogy levágtam egy adag döglődő, kórószerű kasvirágot is és ki is ástam gyökerestül. 
Kiszedtem az egynyáriakat is, mert ebben a sok nedvességben csak rohadnak, magot nem érlelnek, túl sűrűn voltak. Kiszedtem és összedaraboltam az egynyári margarétát is, a klárcsit is, egy csomó kakukkmákot is. 
Visszavágtam a bársonyos kakukkszegfűt is. Ebben az ágyásban is megszabadultam rengeteg éppen virágzó kúpvirágtól is, azok is dőlnek rá mindenre és csak tönkremennek alattuk a növények. 
Kivettem egy túlméretes büdöskét is, mert totál elnyomta maga mellett a japán magyalt. Lett sok mulcsom a sok kiszedett cuccból. 
Szóval nagy kaszabolást rendeztem a kertben és még fogok is. 
Kivettem egy íriszt is, mert csak kirohadt volna a nagy sűrűségben. Teljesen túlszaporodott egy csomó növény és azt hiszem van egy pár, amit nem is akarok, vagy csak nagyon keveset belőle. 

Nagy átszervezések várhatók, de jobban kell terveznem, mert a sok ad hoc ültetésem kezdi megbosszulni magát. Persze  sejtettem, hogy valahogy majd így lesz, mert nem egyben csináltam meg a kertet, hanem úgy ültettem és ültetek most is, ahogy töröm fel a parlagot és a hely engedi. 

A veteményestől kaptam 3 szép padlizsánt, azokat fóliában megsütöttem a sütőben, aztán kikapartam a héjából, pépesre törtem villával és ment a fagyasztóba, majd télen lesz belőle finom padlizsánkrém. Ízesítetlenül szoktam eltenni és csak akkor készítem el, amikor kiveszem a fagyasztóból. 
Még pénteken elkészítettem a tökisszont is, legyalultam és tócsnit csináltam belőle, egy cukkinit pedig tegnap vékony szeletekre gyalultam, besóztam, hogy megpuhuljon és pulyamell darabokat tekertem  bele, provance-i fűszerkeveréket kapott. Nemrég csináltam, de annyira finom volt, hogy megint sütöttem egy adagot. Ilyenkor azt eszem, amit a kert ad és persze rakom is el télire. 
A tökisszon egyébként megőrült, megint van rajta 4... 

kk_img_20230722_101029.jpg

A barátcserjémnek viszont valami baja van, pár ág elkezdett elpusztulni, lekonyultak rajta a levelek és a virágok is elpusztultak azokon a szárakon. Nem tudom mi ez, valamelyik nap a japán juharon múlt ki egy ág ugyanígy.

kk_img_20230721_073540.jpg

 Kivirágzott viszont a talajtakaró rózsám fiókája, amit tavasszal vettem ki mellőle és átültettem másik helyre. 

kk_img_20230719_155156.jpg

Nagyon szépen fejlődik a gyomtenger közepében a magról nevelt mákkóróm is. 

kk_img_20230720_075930.jpg

Lenyestem a nemrég elnyílt virágokat a Clematisról is ('Star of India') és megint nyílik. Úgy tűnik jó helyet sikerült neki találnom.

kk_img_20230720_175905.jpg

Tőlem nem kiszöknek a növények a kertből, hanem beszöknek hozzám. Ez a csodaszép ökörfarkkóró is csak úgy megjelent nálam! 

kk_img_20230720_080023.jpg

A piros és a narancssárga Cosmosok is nyílnak, citromsárgát is ültettem, de annak még nem látom a nyomát. 

kk_img_20230720_180627.jpg

kk_img_20230720_180637.jpg