Dzsumbuj

Tegnap naplementekor nagyon durván nézett ki az ég alja. Az utóbbi években, ezekben a szeles időkben, volt sokszor rózsaszín, sőt piros is, de ennyire, mint tegnap még nem lángolt az ég. Elképesztő és félelmetes volt egyszerre, azon gondolkodtam, hogy mi lesz itt az éjjel vagy ma... ehhez képest egyelőre csak borús, párás csend van... bár napközben még akármi is lehet. 
Nem adja vissza rendesen a színét a fotó, halványítja, de azért mutatja. Máskor is fotóztam már, amikor nagyon pirosnak találtam, de a fotón alig látszott egy kis szín, hát most látszik a fotón is. Képzelhetitek milyen volt élőben. 

kk_img_20230515_201151.jpg

kk_img_20230515_201308.jpg

Tegnap kétszer is elérhetetlen volt a blog.hu, nem tudom mi volt, mindenesetre csináltam egy blogmentést, mert utoljára tavaly novemberben csináltam, mérges lennék, ha elveszne. Remélem nem kell költözni, ha sok lesz a leállás, akkor igen. Anno a Wordpress és eközött vacilláltam, ha megyek, akkor oda megyek. Na meglátjuk. 

A macskák kinn voltak éjjel, Böbike már be is jött, Elza meg volt zavarodva reggel. Be akart jönni, jópárszor kidobtam, mert mindig besuttyant, amikor kinyitottam az ajtót, az lett a vége, hogy véletlenül ráléptem a lábára. Ez nem az első már, a CicaNéni iszonyúan erőszakos tud lenni és ráadásul nem tanul... ez így nem jó kombó. Egyszerűen nem érzi, hogyha lépek, akkor menjen el onnan és amikor beüt nála a csőlátás és csak az van, amit ő akar(na), akkor meg tök hülyévé válik. Megsértődött és elment valahová, de ma nagyjából helyreáll már az élet délután. Befejezi ma a festő és akkor visszapakolok a verandára mindent. Mondjuk az ajtót még nem fogom bezárni, mert száradnia kell, de lehet, hogy ablakot hagyok majd nyitva. Az egyik ablakra nagyon rányúlik a tető, direkt, hogy a járdát is védje, azt nyitva merem hagyni akármilyen idő van is odakinn.  

Ebben az esős, hűvös időben úgy beindult minden. A tulipánok is még mindig bírják, bár szerintem ezek késői tulipánok, mert ezek a sárgák virágoztak ki a legkésőbb. Mögöttük már rajtra készek a margaréták, pár bokrot már meg is kellett támasztanom, mert elég magasak és a nagy szélben megdőlt a száruk. Elöl pedig a kökörcsinek elvirágzott szárai vannak, meghagyom őket, mert nagyon szépek és hadd hozzon magot, hadd terjedjen. Állítólag ez a növény könnyedén szaporodik magról. 

kk_img_20230513_120547.jpg

Még az íriszek is nyílnak, mögöttük a szarkalábak már nagyon megnőttek és a tetejükön látszanak a bimbókezdemények is. A kék nefelejcs színét valamiért nem adja vissza egyik fotó sem, pedig olyan szépek. 

kk_img_20230513_120756.jpg

Még nem teljes virágzásban, de a kerti pletyka is indul. 

kk_img_20230514_145829.jpg

A kerítésen kívül muskotályzsálya növekszik (meg még sok minden), belül pedig egy nagy díszhagyma, fehér liliomok, árnyékliliomok és most kezdik majd ezek a krémszínű íriszek is. 

kk_img_20230514_145933.jpg

Az oszlopos tiszafa gyönyörűen beindult, de az összes örökzöldem szépen hajt, lehet, hogy majd szentelek nekik egy külön bejegyzést. Ezt a félrehajló ágat majd megtámasztom, hogy megmaradjon az oszlopos formája. 
Most, hogy van csapadék, a páfrány is nagyon szépen növekszik. 

kk_img_20230513_163547.jpg

Ezek a kakukkfüvek valahonnan bevadultak a kertbe, nagy örömömre. 

kk_img_20230513_162844.jpg

 És a másik öröm ez az erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum), ami szintén beköltözött hozzám. Ennek is nagyon örülök, mert szeretem a gyömbérvirágot, van narancssárga is, de azt vettem. Ez pedig nemcsak szépen díszít, hanem olyan helyén van a kertnek, ahol nem is tudtam mit ültessek, ő meg jól érzi magát. 
Ezen kívül nagyon értékes gyógynövény is, a gyökere a drogja, de nem fogom kiszedni, inkább hagyok még párat. Általában bélhurut ellen isszák a teáját és erős baktériumellenes hatása is van, de más egyebekre is használható, érdemes utánaolvasni. 

kk_img_20230514_145855.jpg

kk_img_20230514_145900.jpg