Tulipánok még mindig és ültetés

Ma két bejegyzés is lett, kérlek, hogy a medvefigyelőt is nézzétek meg, mert akár életmentő is lehet. 

Tegnap délután is haladtam, talán ilyenkor májusban van a legtöbb tennivaló a kertben, de szerintem jól állok. 
Elvetettem az összes fajta uborkát, salátauborkát, Kecskeméti livmé-t, Carosello uborkát és Kibédi barna uborkát. 
Illetve kiültettem a karalábékat, jól beszórtam a gödröt, amibe ültettem fahamuval és utána is, amikor belocsoltam, akkor is szórtam még köréjük is fahamut a földibolhák ellen. Ugyanígy a korai karfiolokat is. 

Észrevettem, hogy a lepkevirágokat valahogy sikeresen túllocsoltam a melegházban, végül úgy döntöttem, hogy kiültetem őket  száraz földbe, mert elkezdtek tönkremenni. Kinn talán gatyába rázódnak majd, csak kb. 1 centisek, meglátom megmaradnak-e. 

Este végigjártam a már kiültetett, magról nevelt évelőket is. Minden szépen növekszik, már kitettem az óriás fejvirágot, a kaukázusi ördögszemet, a baracklevelű harangvirágot, a déli borsófürtöt, a réti iszalagot, lila füzérajkat és az ördögszemet. 
Nagyon szépen növekszenek a melegházban lévők is, rengeteg évelő és egynyári virág van benne és még itt az ablakban is növekszik egy csomó és párat még várok, hogy kikeljenek. Illetve tegnap este még vetettem kis poharakba rózsaszín havasi ikravirágot, vörösbegyvirágot és tükörvirágot is.
Csíráztatok is nedves papírban 3 félét. Aminek nagyobb a magja, azt szeretem nedves papíron, nejlonban csíráztatni, mert amikor már kicsírázott és földbe teszem, akkor már nagyon könnyen kibújnak. Így bújnak most a fehér füzérajkak, mert mégiscsak csíráztattam. Sok magom volt még és nem tudom, hogy jövőre képes lenne-e még életre kelni. Tulajdonképp az összeset azért rakom most el, mert sok a régebbi virágmagom, meglátom melyikből lesz valami. Szóval este is tettem még el csírázni örökzöld tatárvirágot, mert amit rendeltem, azt tavaly a földibolhák kivégezték, sárga szirti ternyét és egy bordó kúszó phlox-ot, mert még egyszer se sikerült földben kikelesztenem. 
Nagyon érdekes, hogy van amibe csak csíráztatással tudok életet lehelni, lehet, hogy ők a fényre csírázók? 

Szóval rengeteg  virág van még elültetve, de hely is rengeteg van a kertben. 
És még a dáliák sincsenek mind kinn, sőt a paradicsomok se, de ez lesz a hétvége programja. 

Jah és este még kiszedtem egy rakás gyomot a lenti virágágyásokból, észre se vettem és hipp-hopp már kinn is volt a fű, pedig csak a törpefenyő körül akartam egy kis szabad teret csinálni. Fenn a szilvafa alatti részen is kigyomláltam és fel is lazítottam a kis kézi kapa villás részével. Hihetetlen, hogy el tudok veszni a kertben, annyira bele tudok feledkezni, hogy észre se veszem sokszor, hogy valamit megcsinálok. 

És persze a tulipánok még mindig nyílnak, most látszik, hogy mennyi van már a kertben szerteszét. 

kk_img_20230503_072819.jpg

kk_img_20230503_072837.jpg

kk_img_20230504_092129.jpg

kk_img_20230504_092216.jpg

kk_img_20230504_092227.jpg

kk_img_20230504_092409.jpg

kk_img_20230504_092414.jpg

Ez a törpe írisz most nyílik először. Kb. 3 éves... az akkori rendelésből sok meg sem maradt és ezt nem az időjárásra fogom. Abból a webshopból nem rendelek már, mert elég sokszor gyenge növényeket kaptam, vagy meg se kaptam. Kétszer is csak a pénzt utalták vissza, de legalább azt visszaküldték. 
Az íriszgumók is annyira picikék voltak (gondolom szétaprózták, hogy minél többet tudjanak eladni belőle), hogy nem csoda, hogy sok ki se hajtott, na meg persze az időjárás se kedvezett nekik. 
Szóval nem jó minőségűek a növényeik, szerintem rendeltem vagy 20-25 féle íriszt tőlük, ebből megmaradt kb. 10-15 féle, de annak a zöme is csak kihajt, de  évek óta nem virágzik. Ráadásul szerintem azokkal a gumókkal jött be a kertbe az íriszlégy, amit azóta se tudok kiirtani, permeteznem kell ellene. 
Már arra  is gondoltam, hogy kidobálom őket, de most ez a kis sárga mutatja, hogy - ha lassan is - de végül kifejlődnek. 

kk_img_20230504_061714.jpg

kk_img_20230504_092504.jpg

kk_img_20230503_071714.jpg