Tapasztalatok és jövő évi tervek

Ebben a szezonban is volt pár tapasztalatom a veteményesben, amiket jövőre hasznosítani fogok. 
Pl. hogy mit nem fogok ültetni és mi az, ami hiányzik a kertemből és mit fogok másképp csinálni. 

Nem fogok jövőre pl. ültetni - legfeljebb 6-7 darabot - paszternákot. Valamiért nem megy. Tavaly is rengeteg megmaradt, csak foglalta a helyet a fagyasztóban. Eléggé édessé teszi a leveseket, nagyon kevés szükséges belőle. 
Kipróbáltam, hogy csinálok belőle zöldségpástétomot pirítósra, de nem igazán ízlett az sem. Lehet, hogy másként kellett volna fűszerezni, de itt a rengeteg padlizsánkrém, cukkinikrém, stb., a paszternákra nem volt igazán gusztusom. 

A másik, amiből kevesebbet fogok ültetni az a tökfélék. A főzőtökfélék nem igazán fogynak, vagy ha ültetek is, nem a fagyasztóba fogom eltenni, hanem üvegekbe. Pl. a kolbásztök teljesen felesleges. Nagy helyet foglal még támasztékkal is. Fut, mint a bolond, nem győztem szaggatni (egyébként arra rájöttem, hogy ha megszaggatom, akkor hirtelen elkezd nagy tömegben termést hozni). Van egy fura íze, amit nem annyira szeretek, na meg általában pl. a cukkinit sokkal jobban szeretem. A patisszont is sokkal jobban szeretem frissen és nyersen salátának, eltéve már nem olyan, ezért annyit fogok ültetni, ami nyáron elfogy és legyen egy-két zacskóval a fagyasztóba. 

Ha már felmerült az üveg kérdése, több dolgot fogok üvegekbe rakni, mert a fagyasztókban állandó helygondokkal küszködök. Sajnos nincs jó téli tárolóhelyem, ahová tehetném a zöldségeket. Tényleg jó lenne valahogy helyrehozatni azt a vermet az udvarban. 
Viszont meg kell tanulnom üvegbe berakni, mert az idén a cukkinikrémem megromlott, tehát valamit rosszul csináltam. 

Azon is gondolkodtam, hogy nem igazán változatos a felhozatal a kertemben, ami a zöldségféléket illeti, persze van, ami simán nem sikerül. 
Második éve nincs pl. karalábém. Nem tudom min múlik, de 2020-ban rengeteg volt, pedig semmivel nem védtem, mégse volt semmi kutya baja se.
Tavaly már nem sikerült, az idén meg nyomtalanul lepusztították a földibolhák. Amikor a harmadik kísérletet vetettem a káposzta- és retekfélékből, akkor meg kimaradt a karalábé, pedig nagyon szeretem. Végül az őszi ültetésből lett egy rakás retek, rapini és még kínai kel is van kinn. Valószínűleg még megtermett volna a karalábé is, ha nem felejtem el. 
Hiányzik pl. a kertemből a brokkoli és a karfiol is. Terveztem, hogy ültetek majd, de valahogy mégis kihagytam, jövőre nem fogom. Nem fogyasztok ezekből sokat, de nem árt, ha van belőle két-három fej legalább. A brokkolikrémet nagyon szeretem pirítósra pl. 
Káposztákat se ültettem az idén, lehet, hogy azokból is jó lenne pár darab, pl. fejeskáposzta, kelkáposzta, lilakáposzta...
A káposztafélék kapcsán eléggé ki vagyok akadva, hogy nem lehet savanyítóedényeket kapni, csak hatalmasakat. Mi a bánatért nem gyártanak kisebbeket, 3-4 litereseket, amikbe lehetne többféle savanyúságot is csinálni? Van persze pár helyen a Neten, aranyáron, de boltban nem is láttam még. 

Nem sikerült a cikóriasalátám se, pedig öntöztem is a nagy szárazságban, de valami sorra kirágta a gyökerét.  
Az idén az egyéb saláták se sikerültek... nem is tudom, összességében ez az idei év borzasztó volt, ahogy így visszagondolok, nem is csoda, hogy alább hagyott némileg a lelkesedésem. A nyár egy merő pusztulat volt, ősszel lehetett volna mindent ültetni még, de csak pár dolgot mertem már akkor vetni. 
Azt hiszem azt is számításba kell majd venni, hogy mennyivel hosszabbak az őszök... amíg aztán majd jól pofon nem vág egy szeptemberi fagy... ááááá, az időjárást nem igazán lehet kiszámítani. 

A másik dolog, amit következetesen rosszul csinálok az az egyelés. Valahogy sajnálom kiszedni a kis növényeket és túl sűrűn hagyom, ettől pedig nincs helyük rendesen megnőni. Így jártam az idén a petrezselyemmel is a répával is, a vajretket meg ki se egyeltem, a kínai kelt pedig nem jól.  

Aztán ott van pl. az is, hogy életemben nem ültettem még krumplit... hmmmm... ki kéne próbálni legalább egy kis újkrumpliért, aztán majd meglátom. 
Az idén édesburgonyát se ültettem, bár nem fogyasztok belőle túl sokat, nem is tudom miért. 
Viszont jövőre akarok szerezni tarót, csak kipróbálni, hogy megteremne-e. Hatalmasak a levelei is, jó sok komposzt- és mulcstömeget adna. 

Összegezve, tulajdonképpen ami eddig jól működik a kertemben az a répa, a petrezselyem, a paszternák, a borsó, a zöldbab, a padlizsán, az uborka, paradicsom és paprika, tökfélék és az őszi retkek és a saláták is, ha odafigyelek rájuk. A hagyma hagy némi kivetnivalót, nem elég nagyok sose.
Paradicsomhoz hozzá kell tennem, hogy a folytonnövőket kerülni fogom, már rendeltem jó, determinált fajtákhoz magokat. 
A paprikát nem teszem többé félárnyékos helyre, akármilyen hőség volt, napon lett volna neki a legjobb. 
A fűszerek is jól működnek. 

Amik nem jól működnek, vagy ki se próbáltam még, azok a káposztafélék és a krumpli.  A póréhagyma is szépen megnő, de kukacos, utána kell néznem, hogy kell megvédeni.