Ez már nagyon ősz

A zellereket is elkezdtem feldolgozni, nem nagy meló. Ötöt akartam, de csak 3 maradt... ezek viszont szépen megnőttek. 
Prágai zeller fajta, a Valeyrac Exotics-tól rendeltem tavaly, nekem nagyon beváltak a vetőmagjaik. A Vaterán  rendeltem tőlük, de elég sok helyen ott vannak a neten, ez már a 2. rendelésem volt. Tőlük rendeltem a Kibédi barna uborka, a carosello uborka, citromuborka, olasz rózsapadlizsán és még egy csomó magot, mind jó volt. Sőt még ajándékot is kaptam, chiamagot, de azt nem ültettem el... még. Tavasszal el fogom, nem a chia magért, hanem a virágjáért. 

Tettem el levesbe valónak (nem sok zellert használok egyébként) és rántani valónak is, úgy sokkal jobban szeretem. Anyukám imádta nagyon a zellert minden formájában, a levelét is. Zsíroskenyérre is rászórta a frissen megsózott és felaprózott levelét. :) Ezért ültettem neki tavaly is a szárzellert meg az idén is. Még ott vannak kinn a kertben, nincs már kinek adnom... de nincs szívem kiásni se őket. Majd a természet megteszi amit kell. 
Nagyon fáj az elvesztése, olyan sok mindenről Ő jut eszembe, de nem tudok még írni arról, amin átmegyek. 

kk_img_20221116_073417.jpg

Különben most már menthetetlenül ősz van, november közepén is túl, ködös, nyirkos, nem szép idő, bár tegnap sütött a nap is valamennyit, de már csak világít, meleget nem igazán ad. Az igaz, hogy hideg sincs. Még nem volt fagy csak egyszer egy 0 fok, ami megcsípte a kolbásztököt, de ennyi.
Pár rózsa erőlködik még, illetve egyfajta zsálya is kinyílt még, színesnek vettem, biztos lettek volna közte más színek is, de a szárazságban neki nem jutott víz, ennyire szedték össze magukat. 

kk_img_20221117_120936.jpg

kk_img_20221117_121624.jpg

A spárga bogyói.

kk_img_20221117_120724.jpg

A macskamenta. Az utolsó szebb hajtásokat majd még levágom róla megint, hogy a cicáknak legyen télen mit szipózni. 

kk_img_20221117_121643.jpg

Élet is van azért, a kék iringó széthullatta a magjait és szépen nőnek az új kis növénykék, elég sok lett belőle.  Érdekes, hogy kora tavasszal próbáltam pedig magról vetni, de azok nem keltek ki. Lehet, hogy nem voltak jók a  magok. Ezért vettem a növényt és ezek mind a természetesen elhullott magokból lettek. Nagyon örülök nekik, egész kis telep lesz belőle. Megoldja a természet a tervemet, ugyanis éppen azon gondolkodtam, hogy az egyes növényekből nagyobb foltokat lenne szebb kialakítani a kertben. Így, hogy csak egy-egy van belőlük külön-külön, így nem olyan szép a kert. 

kk_img_20221117_121425.jpg