Virághagymák és ÚjDudvák

Kezdtem már aggódni a virághagymák miatt is, mert október 2-án írt utoljára a webáruház, hogy bocsi, kicsit késni fognak, mert hozzájuk se érkezett be még az összes szállítmány. Aztán azóta csend volt, írtam is nekik csütörtökön egy mailt, kérdezvén, hogy lesz-e ebből valami, mert itt északon biza jönnek a fagyok. Kértem, hogyha nem lesz semmi, akkor szíveskedjenek visszautalni a pénzemet. 
Csodák csodája pár óra múlva kaptam a mailt, hogy össze van készítve a csomagom, aztán egy másikat, hogy át van adva a futárnak, aztán egy harmadikat a futártól, hogy pénteken hozzák is. Éssss... pénteken korán reggel, még 8 előtt itt volt a csomagom! 
Azt kívánom magamnak, hogy minden dolgom ilyen gördülékenyen menjen. 
Egyébként a csomagok nagyon szépen fel vannak címkézve, képekkel, latin nevekkel, a hagymák is szép egészségesek voltak, már az összes benn nyugszik a földben. 

kk_img_20221021_075401.jpg

Rengeteg mindent rendeltem, 6 féle tulipán, 3 féle nárcisz, 3 féle díszhagyma, 2 fajta keltike, téltemető (végre, évek óta rendelem és vagy nem tudták megküldeni, vagy ki se kelt), 2 fajta tőzike (őszi tőzike is), madártej (Omitholagum umbellatum), virginiai kékcsengő, 1 fajta kék recéshagymájú nőszirom, tüzijátékvirág, piros szellőrózsa, kék hófény (ilyen már van, de nagyon csesznye és nem szaporodik), hóvirág (másfajta, mint ami már van) és egy korbácsliliom (akkora gyökere van, mély gödröt kell majd neki ásni, őt még nem ültettem el). 

Még jó, hogy kigyomlálgattam és itt-ott visszavágtam az évelőágyásokban a növényeket, mert így láttam, hogy hol van hely. Amúgy van hely dögivel, ezért úgy döntöttem, hogy most már a saját hagymásaimat fogom szaporítani és évente csak pár új fajtát veszek majd. 

Amit pl. elfelejtettem, vagy nem volt, amikor rendeltem az a kakasmandinkó. Tavaly vettem egy sárga fajtát és nagyon szép volt, szeretnék többet is, de az idén már elég az, ami van, majd jövőre rendelek. 
Lesznek tavasszal izgalmaim, hogy minden kibújik-e és ha igen, akkor jövőre megint sok új növényem lesz. Ráadásul nemcsak ezek, hanem azok a hagymások is, amik az idén tavasszal nem hoztak virágot a tavaly ősztől tartó nagy szárazság miatt (gondolom én). Van pár ilyen nárciszom is, de kétféle liliom se nyílt ki az idén, csak megmutatta magát, hogy van, illetve van 2 vagy 3 bazsarózsa is, ami tartozik a virágzással, sőt a díszcsorba se kelt ki, hátha jövőre, bár ennek kevés az esélye, hogy azok a kis gumók túlélték ezt a száraz nyarat. Meglátjuk. 

Böbike nem aludt benn péntek éjjel, ami szokatlan már ilyenkor. Egész tavasztól kinn alszik, de amikor jönnek a hidegek, akkor be szokott húzódni és én is pillanatok alatt megszokom, hogy itt lebzsel, ezért hiányzik. Főleg, hogy hajnalban be szokott bújni a takaróm alá és hülyéskedik. Kiskiflibe is fekszik, aztán megfordul és a hasamnak támasztja a 4 lábát, néha úgy belegyalogol a gyomromba, mint egy kis tank. Vagy hanyatt fekszik és simizteti a hasát, még a tiltott részt is, (ez a hasa alja a hátsó lábai között) és persze dorombol ezerrel. 
És mindenféle pozíciókat vesz fel, én meg feltartom neki a takaró szélét, hogy levegő azért menjen be, ő meg ott bűbájoskodik és ez már amolyan szertartássá vált. 
Tegnap reggel berongyolt enni, aztán kiment, aztán bejött megint enni, azt hittem, hogy akkor már lefekszik aludni. De - épp a fürdőkádból másztam elő - egyszercsak nagy hisztis sikoltást hallok az ajtó előtt, a Böbe jelezte, hogy ki akar menni. Mondom neki - Mindjárt jövök Malacka!
- Nyyáááá!
- Jól van, jól van, várj egy kicsit!
- Ííííííí!
- Na, ne legyél már olyan türelmetlen Cocóka!
- Nnnnyyyyááááááúúúú! 

Így beszélgetünk mi, pontosabban így követelőzik rajtam a macskám. :D :D 

Tegnap reggel elmentem piacolni is, már most is rengeteg krizantém volt, be is vásároltam belőle. 8 félét hoztam és ismét reménykedek, hogy majd áttelelnek. Jó vastagon be fogom takargatni őket szénával. Párat már ki is ültettem, de bezavart az eső. 

kk_img_20221022_114133.jpg

Ültetés közben egy ilyen lény bábja fordult ki a földből, csak lefotóztam őt (kb. 5 cm hosszú volt) - virgonc volt ám - aztán visszatettem a földbe. Némi keresgélés után találtam meg, ő a folyófű szender bábja. 

kk_img_20221022_123434.jpg

Tele van a kert kacsafarkú szenderrel is, annyira aranyosak, csak úgy zúgnak, sürgölődnek, olyanok, mint a kolibrik. Imádják az ernyős verbénát, még most is szívogatják. :)