Hétvége

Akkora telihold volt éjjel, mint egy ló és még kora reggel is láttam! 

Elég sok kertet nézegetek a FB-n, nagyon szépek vannak. 
Vannak olyanok is, amiknek a gazdája rengeteg dísszel rakja tele a kertet, száraz virágok, koszorúk, termések, fahasábok, teraszokon mindenféle régi tárgyak. 
Végül is ez ízlés dolga, némelyik tényleg nagyon szépen és ízlésesen néz ki, (bár engem a száraz virággal a világból lehet kikergetni, de a terméseket szeretem és a fahasábokat is) szép, évszaknak, ünnepnek megfelelő dekorációk vagy akár egész évre szóló dekorációk. 
Amit nem értek, hogy tud nekik annyira tiszta maradni az a sok csetresz. 
Nálam - ha kiteszek valamit - egy nap múlva belakja 30 pók, kihúzzák a hálójukat, amibe minden egyéb rovar is beleakad, felmásznak rá a hangyák, beleköltöznek a poloskák, főleg ilyenkor, amikor búvóhelyet keresnek, belepi a por, mert alig van olyan időszak, amikor nem fúj a szél, illetve telehordja a szél levelekkel, stb.  
Szóval kíváncsi vagyok arra, hogy mennyi időt tölthetnek takarítással, vagy hogy a bánatba csinálják, mert én is szeretnék, de attól félek, hogy nálam csak porfogók lennének, és a macsekok is mindent felborogatnának.

Tegnap majdnem egész délután kinn voltam, kertészkedtem is valamennyit,  de előtte behordtam a hagymát a pincébe. Most már bármikor jöhetnek fagyok is akár, nem akartam már, hogy kinn legyen. 
Sürgető volt még a fokhagyma elültetése is, ezért elkészítettem neki a helyet. Szégyen gyalázat, csak azt a sort villáztam fel, amelyikbe beletettem a gerezdeket, aztán a kiszedett füvet szépen visszaraktam a szélére, hadd komposztálódjon vissza.  Mellette az ágyások közötti járatot villáztam még fel, mert sok fű volt benne, pl. pitypang is, nem akartam, hogy túl nagyra fejlődjön. Ezek a járatok amúgy is nagyon be tudnak keményedni minden évben, jó megmozgatni a talajukat. Nekem nem megy az a módi, hogy az ágyások között füves járatok legyenek, mert nem homogén fű nőne bennük, hanem minden. A nyavalya nem kínlódik vele, azt is kaszálni kéne. 
Egyébként így látszik igazán, hogy mennyire el van a kert füvesedve, de a lényeg, hogy a fokhagyma a földben van.
A mellette lévő ágyásból is kiszedtem a füvet, azt a részt is villázni fogom és a fű megy vissza rá. 

kk_img_20221009_155129.jpg

Szedtem ki rengeteg füvet a fenyő körül is, eszméletlen mennyiségű tyúkhúr van a kertben és ilyenkor jó leszedni, mert hatalmas zöld tömege van és könnyen visszakomposztálódik a földbe. Na meg könnyen újra is hajt, sajnos. Szóval zöld tömeg az van és lesz bőven utánpótlás is...

Próbáltam még haladni arra az Asterek felé is, de belenyúltam egy adag híg szarba, biztos macskaszar volt, bakker, de büdös volt! Hogy hoz-e szerencsét azt nem tudom, de ott is hagytam az egészet, a kesztyűs kezemet leöntöttem vízzel, most kinn szárad a kesztyűm, jó lenne még holnap egy kis napsütés, hogy tényleg meg is száradjon. Pedig még vannak arrafelé tulipánhagymák is, jó lenne kiszabadítani azt a részt, de majd kapával inkább... :D 

kk_img_20221009_155754.jpg

Aztán turkáltam egy kicsit a terasz előtt is, szedtem ki füvet, mert ott se nagyon látszott ki semmi a gyomból, és egy pici új darabot is felvilláztam, majd végigmegyek vele, de most nem volt kedvem hozzá.
Kivettem az egyik törpe dáliát, mert nem hozott már virágot és eltettem a gumókat télire, a másik még nyílik, majd beveszem őket, amikor fagyokat ígérnek vagy megfagynak. A gumók a földben úgyse fagynak el rögtön, csak a szárak.

kk_img_20221009_160127.jpg

Leszurkáltam egy rakás kis karót is a kertben, mert tegnap gyomlás közben találtam egy rakás alpesi kék iringó "gyereket", széthullatta a magját és kikeltek, azokat jelöltem meg. Sőt, elszórtan kikelt egy pár Délszaki kutyatej is, hogy én hogy tudok ezeknek örülni! :))

kk_img_20221007_074129.jpg

 Elültettem egy tegnapi szerzeményt, kirándulás közben találtam egy vajszínű ördögszemet (vagy varfüvet, vagy valamit, majd meg kell néznem jobban) és hazahoztam.

Olvasgattam róla és ezt találtam, ezek után lövésem sincs, hogy végül is milyen virágot hoztam haza: 

Család: Mácsonyafélék (A családon belüli meghatározáshoz segítség.)
A mácsonya nemzetség jól elkülöníthető a többitől.
Ha nem mácsonya, akkor kérdés, hogy hány cimpája van a virágnak? Ha 5, akkor boldogok vagyunk, már meg is van: ördögszem. Ha 4, akkor döntsük el, hogy a szélső virágok sugárzóak-e, vagy sem? Ha igen, akkor fejvirág (az 1 méter körüli) vagy varfű. Ha nem, és a virágzat nagyjából gömb alakú, akkor ördögharaptafű vagy csonkaír.

Szeretnék még lilát és bordót is, próbáltam magról ültetni tavasszal, de nem sikerült kikelesztenem. Azt hiszem egyébként van még magom itthon, de ennek a sárga vad példánynak nagyon örülök. Remélem megmarad. 

Kiültettem egy szintén új szerzeményt is, a LIDL-ben vettem pénteken egy krizantémot. Volt már ilyenem, tavalyelőtt ősszel vettem, de akkor nem telelt át. Pedig láttam már ilyet kertekben, szóval meg kéne maradnia. Most szépen körberaktam szénával, illetve majd amikor jönnek a hidegek, akkor húzok a tövére földet is, nagyon szeretném, ha megmaradna, mert csodaszép. 

kk_img_20221009_163324.jpg