Az elmaradt eső...

No, hát vártam az esőt, de nem jött. Ennyit a meteorológiai előrejelzéstől. Megint a Dunántúlon zuhog az eső, itt semmi. Ma reggel még csak nem is különösebben felhős az ég...
Egyébként nem hiszem, hogy a Jeger rendszer nem okozza az aszályt. A tudomány, vagy amit az utóbbi időben annak neveznek (pl. brit tudósok) már olyan sokszor tévedett, olyan sok dologban, hogy nem hiszem el, amit állítanak. 
Elkezdtem olvasgatni a jégkármérséklő rendszer oldalát és elég sok mindenre nem találok választ. Pl. hogy mi történik akkor ha ez az ezüst-jodid tartalmú hatóanyag nem kerül vissza a földre, hanem felhalmozódik a levegőben? Akkor milyen hatása van? Mert mondjuk feljuttatják, amikor jégesőre számítanak, de egyáltalán nem esik? Akkor mi van? 
Csak mert mindig az válaszuk, hogy azért nem okozhatja az aszályt, mert nem juttatnak fel ANNYIT.

Van pár cikk kínáról is, hogyan próbálták befolyásolni az időjárást az olimpia idejére és nagyon érdekes pl. az a mondat is. 

"sóval szétoszlatva megakadályozzák a kisebb felhők nagyobb méretűvé alakulását. Amennyiben ez nem sikerülne, csapadékképző magokkal "bombázzák" a felhőket abban bízva, hogy így csökkenthetik az egyes vízcseppek vagy jégkristályok méretét, amelyek ezek azután nagyobb valószínűséggel szertefoszlanak, mielőtt elérnék a talajt."

Nálunk éppen ez a szerte foszlás történik a felhőkkel, akkora sötét, súlyos felhőtömbök jöttek az elmúlt napokban is és csak szétfoszlottak a semmibe. Mitől oszlanak el a felhők? Ha itt is kisebbek lesznek a cseppek, azt mi okozza?
És ami fura hogy senki nem foglalkozik a kérdéssel, el van intézve annyival, hogy felmelegedés és kész. Zéró kíváncsiság és zéró magyarázat, mert az, hogy felmelegedés, az nem magyarázat. 
És a Jeger rendszert sem kapcsolják ki, hogy legalább kipróbálják mi lenne ha... mert nehogy már a biztosítóknak fizetniük kelljen, ha kár keletkezik. 

Visszatérve a "tudományra", véleményem szerint azt, amit ma tudománynak neveznek, éppen a saját tekintélyalapú és szűklátókörű rátartisága és saját feltevéseinek igazságába zártsága (ez már HIT!) akadályozza meg abban, hogy elgondolkodjon további lehetőségeken és következményeken. A mai tudományra már nem jellemző a kíváncsiság, ami pedig az alapja és mozgatórugója kellene, hogy legyen. Az időjárás egy nagyon komplex jelenség, nem is ismerik még teljesen, ahhoz  viszont elég arrogánsak, hogy beleavatkozzanak. Közben pedig  nem elég nyitottak, hogy elgondolkozzanak a hosszabb távú következményeken. 
Az is a tudomány sajátja, hogy aztán amikor már kellő mértékű károkat okoztak, akkor jópár év vagy évtized múltán csak annyit képesek mondani, hogy bocsánat, vagy annyit se. (lásd pl, gyógyszeripar... hányszor!, folyószabályozás, vegyszerek használata (DDT - a Matadorra még én is emlékszem), de ne is menjünk időben annyira messzire, itt van  pl. a COVID vakcina is,  stb.) 
A COVID vakcinára nekem orvos mondta, hogy ha volt előzőleg BÁRMILYEN mellékhatása, akkor NE adassam be a negyediket. Márpedig volt, mert hetekig fájt a fejem a Pfizer után, gyakorlatilag fejfájáscsillapítókon éltem. 

Summa summárum, ha valamiben nem bízom már az utóbbi időben akkor az a tudomány és az ő állításai. 

Közben kezd kisütni a nap... 26 fok van benn a házban, pedig hajnal óta minden tárva nyitva van... nagyon csalódott vagyok most. 
Kimentem meglocsolni a kis ültetvényemet (retkek, rapini, saláták és társai), de a többit már elengedem. Pár paprika az öntözés ellenére is megadta magát, a hagyományos uborkákat elengedem, már raktam be annyit, hogy elég legyen, legfeljebb enni lesz még szükség rájuk, amíg adnak valamennyit. A többin akarok hagyni magnak valót. 
A zöldbabot is hagyom már, az is van elég, még a hosszú zöldbab terem, azt meghagyom, de csak ha kap esőt. Locsolni már nem fogom. Ugyanígy a cukkinikkel. 
A paradicsomnak végképp vége van, holnap szedek majd a fagyasztóba még új-zélandi spenótot és aztán azt is hagyom. Tök se kell már több... 
Még a padlizsánokra és zellerekre fogok vizet szánni, aztán annyi. 
Ma reggelre valami egy újabb radicchio salátám gyökerét zabálta fel... tövig bazmeg, nem kihúztam, hanem csak felemeltem az elfonnyadt salátát a földről. 

Elegem lett az idén, elveszítettem a türelmemet, meg a lelkesedésemet is és nagyon meguntam ezt a sok reménykedést, a locsolásról már nem is beszélek. A melegtől is be vagyok sokallva már nagyon. 

De legalább Elza a nyomomban van mindig. 

kk_img_20220820_073247.jpg

És a Nierembergiám is nagyon szép. 

kk_img_20220820_073315.jpg