Új szerzemények

Valahogy nem tudja az ég megszülni az esőt... tegnap is nagy felhők jöttek, egész komoly borulás és semmi. Ez már tényleg több, mint elkeserítő. 

Közben megjöttek az új rendeléseim. Pedig már nem volt szándékomban venni semmi többet, mert az őszi virághagymák már meg vannak rendelve (rengeteg jön, de úgyis veszek még boltokban jártomban-keltemben is), illetve ősszel még két almafát akarok telepíteni. De!

Beleimádtam a szárnyastermésű borkóróba és kb. mindenhol kerestem már, de nem volt. A környékbeli kertészetekben vagy nem ismerik, vagy ha igen, akkor nem tartják. És akkor kaptam egy tippet, hogy hol lehet magot venni és ha már beléptem a webshopba, akkor persze, hogy vettem mást is, így csak egy szállítási díjat kell fizetni. 
És legalább felvillanyozott a dolog, mert éppen azon gondolkodtam, hogy ebben a nagy aszályban a kert nem adja azt a feelinget, amit várok és ami annyira kellene nekem. Engem a kert tölt, az adja az energiát, hogy kitartsak a melóban.
Tavasszal mindig nagy izgalommal tölt el a palántanevelés, aztán a kinti ültetés, az új évelővirágok beszerzése, vagy felnevelése magról,  a rendezkedés, az új területek hódítása... minden kinti dolog. Kora tavasztól lehet lesni, hogy jönnek a krókuszok, hóvirágok megatöbbiek, később, ahogy újnak elő az évelők, a vetemények... de most, se igazi szép termés nincs a veteményesben, a virágok se olyanok... éppen tegnap néztem, hogy július van és olyan a kert, mintha szeptember lenne, őszies a hangulata a nagy meleg ellenére, mert minden szárad el. Szóval nem kapom meg azt a töltést a kerttől, amit szeretnék. 

És akkor most megjöttek a magok! Lehet ültetni, mert szerintem az évelők még simán megnőnek és aztán majd télen valami viszonylag védett helyen átteleltetem őket, vagy kiültetem és szépen letakarom mulccsal, hogy védje a még kicsi növényeket a fagytól. 

Naszóval, jött:

- bársonyos kakukkszegfű fehér és fehér-rózsaszín mintájú, 
- borkóró kétféle (Thalictrum rochebruneanum Lavender Mist és Thalictrum rochebruneanum var. grandisepalum)
- díszdohány lime zöld (még pirosat szeretnék majd)
- Ékszer opar (Talinum paniculatum) - ez számomra teljesen új növény, még soha nem is hallottam róla.
- Fekete nadálytő 
- Ördögszem színkeverék
- Vörös sédkender
- És ajándékba kaptam tollas celóziát. 

A kakukkszegfűket, borkórókat, az ördögszemet, a fekete nadálytövet és a sédkendert tervezem kipróbálni, csak pár szem magot, a többit elteszem tavaszra, ha most nem sikerülne őket kikeleszteni. 

Csináltam pár képet zöldségekről is, az idén kevés a képem a veteményesről, mert nem szép... azért pár dolog akad, ha szombaton tényleg jön eső, akkor a padlizsánokban még van bizodalmam. És egy üveg uborkát tegnap is beraktam, annyi jött ki a kertből... 

Ezek a tigerellák és a hosszúkás koktélok is egész jól bírják ezt a száraz klímát. 

kk_img_20220727_072556.jpg

kk_img_20220727_072647.jpg

A paprikák sajnos már nehezebben viselik, vékony a húsuk, némelyik meg is égett a napon. 

kk_img_20220727_072500.jpg

Csak a fekete padlizsánon volt eddig termés, az is horpadt... az olasz rózsapadlizsán még "hallgat". 

kk_img_20220727_072411.jpg

Pár szem okra is akad, ezek már magnak lesznek jók, mert elfelejtettem levenni és ilyenkor már szívós. 

kk_img_20220727_072429.jpg

A szegény tomatillo a közelében sincs a tavalyinak. Tavaly akkorák voltak, mint a paradicsomok. Két tövet ki is húztam, mert nem akartam a vizet nekik adni, így is maradt 3 tő és még az előkertben is kinőtt egy, szerintem a magját átvitte a szél. 

kk_img_20220727_072729.jpg

És a furabab, tegnap már szedtem is róla, lett egy kis zacsival. Erre is figyelni kell, mert hamar megszálkásodik, nagyon gyorsan nő. 

kk_img_20220727_072519.jpg