Döglet

Ma kellemes volt a hajnal, de már nem tudott a ház olyan jól áthűlni, mint tegnap. Miután hajnal 4 óra körül felhúztam a redőnyöket és kinyitottam mindent, azokat is, amik éjjel nem voltak nyitva, jobb lett egy kicsivel. 
Sajnos nem merem a redőnyt felhúzva hagyni éjszakára, így kevéssé mozog a levegő, de hát ez van. 
Az a baj, hogy hiába próbálom kizárni a meleget, estére levegő kell a lakásba, így tegnap is beengedtem végül a meleget, pedig későn nyitottam ki, de feltámadt a szél és pillanatok alatt átsöpört a házon a forró levegő. Valahogy ez most rosszabb nekem, mint az előző adag kánikula volt, de lehet, hogy csak a türelmem kevesebb már. 

A kút is egyre kevesebbet ad, már nagyon óvatosan bánok a vízzel, ma reggel is mégjobban letakartam a karalábékat, hogy a talaj képes legyen őrizni a vizet. Illetve pár virágot is letakartam, haladok,  minden nap egyre több növény lesz védve. Nagy ez a kert. 

Tegnap viszont nagy örömömre találtam pár uborkát miután átnéztem őket  és rögtön be is raktam. Lett 3 üveg uborkám és még van tavalyi is. Most már megjelöltem őket, hogy mikoriak, mert vannak még tavalyelőttiek is, de azokat elkezdtem kiönteni, mert nem is voltak jók (más recept alapján csináltam őket és rémesen savanyúak voltak) és annyira régi már nem kell. Alattuk hagytam műanyag tálat, ha kiforrnának, de ha az eredeti receptem szerint rakom el őket, akkor nem szoktak kiforrni és én ki is szoktam őket dunsztolni. Tavalyelőtt azzal a másik recepttel az összes felforrt...

kk_img_20220722_080703.jpg

Ezek még tavalyiak, vegyesen fehér és "rendes" uborka, cukkinis is, van és a pici üvegben egérdinnye van hagymával. Meg kéne már enni. 

kk_img_20220722_080710.jpg

Nagyon szépen virágzik ez a - én csak így hívom - furabab. Remélem lesz rajta, de nagyon észen kell vele lenni, hogy még zsengén leszedjem, mert a tavalyiak között (akkor ültettem először ilyet) volt pár olyan, mintha spárgát akartam volna elrágni. 

kk_img_20220722_080010.jpg

kk_img_20220722_080019.jpg

Ezt a cukkinit is hamarosan leszedem, a tavalyi özön után nem hittem volna, hogy majd árgus szemekkel kell lesnem, hogy akad-e rajta termés, de sajnos úgy látom, hogy minden csak túlél és nem terem úgy, ahogy kellene. 
Nem is nőnek a növények, minden áll és éppenhogy csak él. 

kk_img_20220722_080142.jpg

Ezek új rózsák, ősszel ültettem őket és már másodszor nyílnak ki. A rózsa nagyon hálás, csodálatos növény, bírja a szárazságot, a tűző napot, nagyon megszerettem őket. 

kk_img_20220722_080215.jpg

Ez az a mini anyáknapi rózsa, amelyiket még nem ültettem szét (mert 4 van egyben), majd amikor elnyílt, akkor szétrakom ezt is. Lesz további 4 rózsám! A törpe büdöskék az idén nem olyan szépek, úgy látom, hogy ők sokkal nehezebben viselik a szárazságot, mint a nagyobb fajták. 

kk_img_20220722_080231.jpg

Az árnyékliliomok csodamód jól bírják a szárazságot, nem is hittem volna és nagyon szépen virágoznak is. 

kk_img_20220722_080328.jpg