ÚjDudvák és vadvirág

Tegnapelőtt délután annyi eső volt, hogy éppen csak elverte a port... viszont nagyon érdekes, hogy nem tűnt el rögtön, másnap reggel minden növénynek vizes volt a levele és napközben szépen fel is szívták. Hihetetlen, hogy milyen módokon képesek hasznosítani a vizet, de még a párát is a levegőből. :) 

Tegnap este rendeltem egy csomó hagymást, amiket majd ősszel kell elültetni (és még mennyit fogok venni itt-ott, ahol majd belebotlok). Ebből a webshopból még nem rendeltem, meglátom milyen lesz. 
Eredetileg a virágwebshop-ból akartam rendelni megint, de úgy döntöttem elengedem őket egy időre. Nem lehet rájuk egy szavam sem, becsületesek, csak türelmemet vesztettem. Már előzőleg is volt, amit nem küldött, mert nem kapott jó minőségű árut, (ezt el is fogadom) aztán a pandémia miatt a magokat nem küldte, (ezt is elfogadom, nem tehet róla) aztán az idén a rendelésemnek a csak kb. a negyedét kaptam meg, mert megint valami problémájuk volt, de az akkor megkapott növények se voltak túl meggyőzők, az egyik el is pusztult, pedig mindent elkövettem, hogy valahogy életben tartsam.
Szó se róla, mindig visszautalták a pénzt, de idén már elegem lett, mert nekem a kiválasztott növényekre lett volna szükségem. Ehhez képest, még a hagymákat gondoltam megrendelem, azzal csak nem lehet baj, erre leakadt a rendszer a fizetésnél és elölről kellett volna kezdenem az egészet, amit meg is próbáltam, de közben jelezte az oldal, hogy ez meg az a hagyma elfogyott menetközben és úgy láttam, hogy az eredeti, de elromlott rendelésnél igénybe vett 2500 Ft bónusz is ugrott, mintha felhasználtam volna... akkor veszítettem el a türelmemet. Úgyhogy egyelőre jegelem azt az oldalt, mert most tele van a puttonyom vele. 

Szóval rendeltem máshonnan. Hollandiából terveztem eredetileg az idei őszi rendelést, de az aktuális forint árfolyam mellett nem rendelek tőlük, inkább a magyar kereskedőt részesítem előnyben. Itt is drágábbak, de legalább itthoni vállalkozót segítek talpon maradni és nem a hollandokat hizlalom. Elég dagadtak már úgyis. Bár így is őket hizlaljuk, mert a kereskedő is tőlük veszi. 

Aztán nem elégült ki a dudva szerzési vágyam, ezért tegnap bementem itt a közeli kertészetbe és vettem 7 dudvát, egy rószaszínű (az a hagyományos pink színű) phloxot, két csodaszép monardát, egy mahóniát (bár éppen van ültetve magról is),  egy lizinkát, mert magról nekem nem kelt ki és két álló, magasra növő mocsári lobéliát, egy pirosat és egy sötétlilát... én ezt a növényt nem is ismertem előtte.

kk_img_20220708_185742.jpg

Meg kellett néznem mit szeretnek... hát... vízigényesek, lévén mocsári növények, de meglátom. Pl. (lehet, hogy ezt már írtam) a kínai hamuvirágra azt mondták a kertészetben, hogy nagyon vízigényes, de egész jól elvan, szinte alig öntözöm, míg a balkáni medveköröm meg egyfolytában kókadozik, ha kimarad egy öntözés, akkor alig él.

Közben kinyílt az első virág a titónián is, nagyon örülök neki, olyan szép! 

kk_img_20220707_155236.jpg

Nyílik a cserjés hortenzia is, erről már mutattam képet, de egyre nagyobb a feje, meghálálja ez is az öntözést. 

kk_img_20220707_155409.jpg

És jócskán öntözni kell a tollbugát is, vízigényes, de ez is meghálálja, már kezd nyílni. 

kk_img_20220707_155357.jpg

A marokkói gyujtoványfű között meg kinyílt valami sárga, amiről nem tudom micsoda. Olyan szépecske gyanús, de ahhoz kicsi, persze lehet, hogy még kicsi...

kk_img_20220707_155543.jpg

És valami virág beköltözött az udvarba, amiről nem tudom micsoda, de szerintem vadvirág, viszont nagyon szép, legalább 70 cm magas. Úgy döntöttem megtartom. Már a levele is feltűnt, nem is kaszáltam le direkt, hogy majd megnézzem a virágját és érdemes volt.  Szóval nem tudom mi ez, de ki fogom nyomozni. 

kk_img_20220709_092759.jpg