Újabb életjelek

Ma reggel - 1 fok volt az ígért  -4 helyett. Ez is valami.  

A recéshagymájú nőszirmok is megindultak végre. Hiába erőlködik a hideg, bár talán a jövő héten már vége lesz. Nagyon remélem, hogy aztán majd az április nem lesz olyan fagyos, mint tavaly volt. Elég már a hidegből. Mindenki azt mondja hogy milyen enyhe volt az idei tél, de itt nem volt enyhe. 

Lehet, hogy elkezdem megint azokat a havi-napi időjárás megfigyeléseket, amiket eleinte csináltam, mert így szét van szórva a napi bejegyzéseknél és nehéz visszakeresni, hogy milyen idő volt. Ez fontos nekem, mert így tudom, hogy mi fagyott meg, mi mit bírt ki, mi veszett el egy-egy télen vagy nyáron a szárazságban. Segít alakítani a kertet. 

Na szóval recéshagymájú nőszirom, amit sokat tévesen törpe nősziromnak hívnak, pedig nem az. A törpe nőszirom  rizómás, (gyöktörzses), a recéshagymájú nősziromnak viszont hagymája van. Nem is hasonlítanak, sem a virág formája, sem a levele. 

Az én recéshagymájú nőszirmaim közül a kék már tavaly is megvolt. Anno 3 hagymát vettem, de az idén már megduplázódott, pár év és már egy egész csokorral fog nyílni. 

kk_img_20220315_114222.jpg

A másik új, kb. 6 hagymát tettem el és mind kihajtott, de még csak ez nyílt ki, csodaszép lett. Ilyenem még sose volt. 

kk_img_20220315_114205.jpg