Vasárnap - minden el van ültetve

Uhh, tegnap jól kimelóztam magam a kertben, meg ma is.

Rengeteg ültetnivalóm volt, nem maga az ültetés a munkás és hosszadalmas, hanem kitalálni, hogy hová kerüljön a növény és a helyet elő is kell készíteni neki. Már csak azok maradtak, amiket még nem tudom hol legyen a helye, illetve már nem volt lelkierőm megcsinálni nekik a talajt. 

Mára maradt elültetni 3 cserepes ( 1 csillagőszirózsa, 1 krizantém és  a japán kövérke), 2 csomag nárcisz, a liliomok, a bazsarózsák és van még 3 rózsatövem is. 

Tegnap majdnem teljesen kivágtam a ricinust, még a vastagja van és a földből is ki kell venni, kiszedtem a hajnalkákat is, a paprikát, a bazsalikomot, az istengyalulta tököt és minden ment a komposztra. Összeszedtem a szomszédból áthullott birsalmát is, a jókat majd megcsinálom, a többi ment a komposztra szintén.
Kivettem a dáliákat is, eltároltam a gumókat télire. 
Kigyomláltam egy nagy darabot is a cserjék körül, szerencsére nagyon könnyen jön ki, mert nemrég fel volt lazítva a csodaásóvillával.  Ez a szerszám tényleg életem legjobb kerti szerszáma, sose volt még ennyire hasznos cuccom, mint ez. 

Délután úgy fél négy körül egy kicsit befáradtam, be is jöttem pihenni meg enni-inni, de aztán erőre kaptam megint a jó kis hoisin szószos csirkeszárnyaktól és folytattam a kinti teendőket. Hat óra körül jöttem be, amikor már kezdett alkonyodni. Alakul ez! 

kk_img_20211016_133125.jpg

***

Na, már közben voltam kinn dolgozni,  minden földben van. 
Kiszedtem a paradicsomokat is hátul és a padlizsánokat is, már csak a veteményes elejében vannak, de ott még van jópár. 
Felcsodaásóvilláztam a paradicsomágyás felét. 
Elkezdtem kivágni a ricinust, de bakker! Ehhez fűrész kellett és a földből még mindig nem tudtam kiásni a tövét. Nagyon durva gyökere van. Gyönyörűséges, impozáns növény, de meggondolom, hogy akarok-e mégegyszer  kínlódni a gyökerével. Még nem tudom, hogy fogom kivenni. Kéne egy csákány...

Végül nem tudtam kivenni, függőlegesen megy lefelé egy nagy. vastag gyökér-ág, azt nem tudtam átvágni, nem volt már bennem kakaó. Ami azt illeti nagyon elfáradtam. Ott látszik középen a gyökér, meg közelről is csináltam róla. Majd gondolkodom, hogy tudnám átvágni. 
Olyan üres lett a kert nélküle... sajnos télire mindig elég üres és kopár lesz, ezért ültettem már pár örökzöldet.

kk_img_20211017_145405.jpg

kk_img_20211017_152210.jpg

Elkezdtem kirakni nagytéglából egy másik ösvényt is, ha kész lesz, majd lefotózom. Azt se fejeztem be, mert már be akartam jönni, jártányi energiám is alig volt, de azért még kigyomláltam megint egy darabot az új cserjék körül. 

Nem vagyok híve a fenyőkéreg mulcs és társainak, de valamit ki kell arra a részre találnom, hogy ne egy nagy gyomokkal való küzdelem legyen az egész. Eredetileg meténggel terveztem alattuk beültetni, tulajdonképpen most lehetne is, mert ki van szedve a gyom. Illetve terjed a kerek repkény is, mint a nyavalya, alig győzöm irtani, és adná magát. Mindent kiöl maga alatt és imádja ott a helyet, de nagyon erőszakos növény, nem tudom, hogy tartanám kordában, ámbár nem nehéz kitépkedni és amikor virágzik, akkor gyönyörű. Nem tudom a meténggel több vagy kevesebb bajom lenne-e. De valami talajtakaró kell alájuk, az biztos. 

Elzu is velem kertészkedett kicsit. :D 

kk_img_20211017_145234.jpg

kk_img_20211017_145312.jpg