Metélőpetrezselyem

Egy kis időjárás: június elseje van és 5 fok volt reggel 6 órakor, megáll az eszem! Fűtök... mert az éppen csak 20 fokos lakásban nem lehet egész nap ülni és dolgozni. 

***

Ez a szép kis metélőpetrezselyem (levélpetrezselyemnek is hívják) tavalyról telelt át nekem, nem is számítottam rá. Még jó, hogy nem ástam ki, nem tudtam, hogy áttelelő. Ez is kétéves lehet, mint a gyökérpetrezselyem és a répa, gondolom majd magot hoz és kimúlik. Délnyugat-Ázsiában és a Földközi-tenger vidéken őshonos növény, vadon él, köves részeken, de nagyon mutatós a kertben és a konyhában és fincsi a levele is. 

Úgy látom ez is lassan magot fog hozni, nem is tudom hagyjam-e neki, de lehet, hogy egy száron engedem, a többit pedig levágom, mert ha hagyom, akkor nem lesznek szép levelei. Nagyon szeretem, szinte mindenbe teszem, rizsbe, levesekbe, fasírtba és majd a fincsi petrezselymes krumpliba is. Nem sok kaja van, amibe nem kell a petrezselyem, na jó a gyömölcslevesbe vagy szószba nem kell, de azt nem is szoktam főzni, mert nem szeretem. A gyümölccsel úgy vagyok, hogy nyersen jó, legfeljebb befőttnek, vagy lekvárnak vagy aszalva, de főzni meg habarni meg kutyafüle... azt nem. 

kk_img_20210527_062720.jpg