Szombat

Reggel -1 fok, dér, de nem panaszkodom, mert ez már enyhülés. 

Böbével nem tudom mi van, meg van gyaggyanva, remélem nem rosszul ivartalanította a doki. Nyugtalan, unatkozik, ha kinn van bejönne, ha benn van kimenne, játszani nem akar. Eddig imádta a labdáit, most elbújik előlük. És üvölt, nyávog, én meg nem tudom mi van, vagy mit akar. 

Tegnap délután kicsit kinn voltam csodaásózni, alig haladtam egy négyzetméternyit, mert amit feltörök az parlag, rengeteg gyomot-gyökeret ki kell szedni. Kettőt leszúrok vele és szedem a gyomot, mert ha többet, akkor ráfordul a föld és nem tudom kiszedni. Tavaly így maradt benne a trágyás részben egy rakás csormó (Gyermekláncfű), azt is kiszedtem tegnap. 

Kiraktam a szarvasriasztó "hézihészüléket"  is, nagyon kíváncsi vagyok, hogy hasznos lesz-e. A tollasszegfűért nagyon mérges vagyok rájuk, magról nevelgettem és olyan szép lett, késő őszig tolta a virágokat és szépen áttelelt, erre felzabálják. Remélem még kihajt a gyökeréről. 

Nagyot léptünk ma megint előre, apu reggel átjött a rotációs kapával és a szőlő helyén és ami megmaradt közötte is felrotálta. Nem ment mélyre, ahogy látom egyes helyeken csak kapirgálás, de kinézetre legalább rendben van. Utána fogtam egy nagy, nehéz vasgereblyét és elsimítottam a felületet. 

Végül egy részen duplán dolgoztam, mert borsót akartam oda ültetni és fogtam a csodaásómat és egy nagy részét felvilláztam vele, így rendes mélységben van átmozgatva a föld. Elgereblyéztem az is és tettem a két szélébe borsót, a közepébe még semmit, még nem tudom mit tegyek oda. Talán répát, remélem elég mélyen megdolgozódott a talaj, hogy megnőjön benne.