Mégszebb tavaszi reggel

Én már nem is kommentelem, csak úgy röviden:  a picsábamá' ezzel az időjárással. 

Ilyenkor szoktam gondolkodni, hogy hol van már az a felmelegedés. Mert itt nálunk, összességében azt tapasztalom (mert szeretem megfigyelni az időjárást), hogy inkább szélsőséges lett. 

Sokan azt szajkózzák ész nélkül, hogy már nincs tavasz és ősz, de ez sem igaz. Tavaly nem volt szép őszünk, eléggé borús és csapadékos volt, de a megelőző két évben csodálatos, nagyon hosszú ősz volt. Tavaly a tavasz is csodaszép volt, csak kissé száraz. Az utóbbi években nagyon szép tavaszok voltak. 

Inkább eltolódtak az évszakok, később jön a tél. Régebben decemberben már javában dúlt a hideg, az utóbbi években inkább januárban kezdődik meg az a fajta tél, amit mi télnek hívunk és később jön a tavasz. 20 évvel ezelőtt március 15-én már általában a sárgarépa, a borsó, a petrezselyem, a saláta, a retek, a lóbab már a földben volt. Emlékszem, hogy akkoriban is volt olyan, hogy elültettük és másnap ráhavazott, de utána meleg volt és a beolvadt hótól olyan gyönyörű lett a termés, hogy csoda. Mostanában meg március 15-én az van, hogy "Ne szálljanak ki az autóikból!" :)))

Egyébként tavaly is esett  nagy hó, pontosan március 23-án, a fotókból tudom. Tavaly  ilyenkor előrébb volt valamivel a természet, már kezdtek nyílni és színesedni a jácintok, őket takarta be a hó.

Most is jól behavazott, de annyira hideg a föld, hogy még semmit sem lehetett beleültetni (illetve lehetne, de minek?), ebben a márciusban szinte nem is volt olyan reggel, amikor ne fagyott volna és általában -4 fölött nem nagyon voltak a reggeli hőmérsékletek. Ma is -4 fok van és hó... és vasárnap éjjelre -7 fokot ígérnek. 

Már nagyon tele van a puttonyom ezzel az időjárással, mintha egyre messzebbre kerülne a tavasz, istenbizony, mintha minél jobban várom, annál jobban szívatna a tél, de az vigasztal, hogy most már hiába erőlködik, akkor is eljön a tavasz. 

kk_img_20210320_064225.jpg

A tavaszt a palántáim jelképezik az ablakban. 

kk_img_20210320_064336.jpg

kk_img_20210320_064209.jpg