Paradicsomok elültetve!

Szutyok egy idő van ma reggel, de legalább nincs nagyon hideg, -2 fok van. A hó is elfogy lassan, bár foltokban még mindig megvan, de egy szavam sincs, mert nagyon jó szolgálatot tett, hogy épp a nagy fagyok előtt esett és betakarta a növényeimet. Éppen tegnap néztem az előkertben, hogy a krókuszok köszönik jól vannak és az egy szál hóvirág is. Nem tudom miért nem szaporodik ott az a hóvirág, most harmadik éve, hogy egy szál van csak ott. Azt hiszem, amikor elnyílik, akkor ki fogom onnan ásni és máshová teszem. Biztos a kerti pletyka nyomja agyon.

Tegnap elültettem a paradicsom magok egy részét. Egész pontosan 5 félét: óriás paradicsomot (nem tudom milyen fajta, bolti pariból szedtem a magot, elég sokat onnan szedek), egy hosszúkás fajtát, hosszúkás koktélt  (ezek is boltiból vannak), sárga lampion alakút és 2 db piros, balkon, koktél paradicsommagom volt még, ezeket is elültettem. 

Még van tigereisen magom (ez szépre nőtt tavaly, piros és narancssárga csíkos) és várom a paprika alakúnak a magját. Van koktél, majdnem fekete paradicsom magom is, de azt nem ültetek, nem volt igazán jó az íze sem és rettenetesen hamar romlik. Ez is az egyik felejtős cucc a tavalyiak közül. A sárgát se az ízéért ültetem, hanem inkább dekorációs céllal, jól néz ki egy salátás tálon. Jövőre még narancssárgát és kumatot akarok szerezni, de az idén ennyi elég lesz. 

Az ablakpárkányra tettem őket, déli fekvésű, amikor süt a nap csodajó meleg van ott, tavaly szerették a palántanövendékeim. Remélem megússzák majd a Böbe ablakbéli ténykedéseit... majd figyelnem kell, merre mancsol. Megnéztem egyébként a tavalyi füzetemben, hogy jóval később kezdtem el palántát ültetni, de tavaly ilyenkor még  nem laktam itt véglegesen és amikor elmentem, kihűlt a ház. 

A múltkor vettem egy csomagban 4 klassz csipeszt valamelyik kínai üzletben, hát marha jók most, azokkal csipegetem a magokat. Különösen jók lesznek a Vateráról rendelt magokhoz, mert onnan bizony darabra adták és van, amiből csak 5 darab jött. Nem lehet szórni világba! Pl. a szibériai enciánból csak 5-5 db magom van, bár a bolti ricinus csomagban meg csak 3 db mag van. Szóval jó az a csipesz, mert majd nagyon kell figyelni erre a pár darab magra.

A szibériai enciánnak majd meszezésre lesz szüksége, de tegnap eléggé kiakadtam, mert tele van a net azzal, hogy mikor kell meszezni, meg hogy mitől válik savanyúvá a talaj, de hogy mivel kell meszezni, arról alig van valami. 

Két szert találtam, az egyik a TERRACALCO 95 nevű cucc, a másik BIOPON kerti mész, talán utóbbit könnyebben be tudom majd szerezni.