Első hideg nap

A nagy hidegbetörést, ami  szélviharral járt, mi itt teljesen megúsztuk. Láttam az FB-n, hogy Pesten már délelőtt tombolt a szél és a kollégák is mondták, hogy ott elég eszement, félelmetes szélvihar volt. 

Itt - szerencsére - semmi. Majdnem egész nap esett a hó, erősebben-gyengébben, nem is olvadt el, így kb. 8-10 centis hó van most, megmaradt a fákon is és minden gyönyörű. 

-14 fok van kinn ma reggel, kiderült az ég, szép az idő. Holnapra, ha derült marad biztos sokkal hidegebb lesz. 

kk_dscf7762.JPG

Tegnap a kapu elől elsepertem a havat, hogy nyitható legyen, ha ki akarok állni az autóval és az úton is jött egy kis hókotró, ami - ugyan csak egy nyomon - de letolta a havat az útról. Lehet, hogy a falunak van ilyen járgánya, vagy béreltek valakit, de szépen rendbe van téve az út, pedig itt ez tényleg nagyon mellékutca. Ki hitte volna. 

Böbe ma már háromszor ment ki, majd 2 perc múlva be. Nyávogás, hiszti, kimenés, majd bekullogás a hideg elől. Most csendben van. Reggel megkapta az esedékes féreghajtóját téliszalámis sajtdarabkákba rejtve, úgy benyalta, mint a pinty.  

Elza pedig tegnap nem mozdult ki a verandáról, egész nap benn volt és melegedett a radiátor mellett. Most sem néz ki úgy, mint aki kivágyik. Szerintem megértette, hogy ez most a mézesbödön és nem hagyja el. Néha kimegyek megsimizni, hogy szokja, hogy szelídüljön és kialakuljon benne a bizalom. Nem csinálok nagy óvakodást se körülötte, az almos tálcáját is ott tisztítom ki és töltöm fel, ami zajjal jár, de hadd szokja. Ne rezzenjen össze minden apró zajtól. A lába szépen lelohadt. Tegnap még láttam, hogy amikor felállt, akkor nagyon tartotta és be kellett neki mozgatni, hogy egyáltalán ráálljon, ma már semmi. Felugrott reggel és szépen lépeget is. Neki is odaadtam a féreghajtót ma reggel, de ő megérezte a sajtban, egy darab meg is maradt, nem tudom abban van-e gyógyszer. Meglátom, elfogy-e, ha nem akkor van még egy fél gyógyszer (régebben Böbe csak felet kapott, amíg kicsi volt) és akkor azt beleteszem neki valamibe. 

Mindjárt kimegyek és megnézem Herkulest, hogy itt vane a dobozban, vagy talált valami jobb helyet magának. kajálni még nem jött. 

Jött viszont délután a MosogatóCica, akit végre sikerült lefotózni, hát haláli arca van, olyan öreguras. Engem kifejezetten emlékeztet valakire, nagy és mély tiszteletlenség volna leírni, mindenkinek a fantáziájára bízom a hasonlóság megállapítását. :)))))

Viszont őt el fogom most már kergetni innen, mert szerintem gazdás cica, jó húsban van, kóbor macska nem így nézne ki. Ő is kandúr és sokkal nagyobb, mint Herkules, nem szeretném, hogy elűzze innen Herkulót, mert ők aztán megverekszenek a területért. Summa summárum, - sajnálom nagyon - de a MosogatóCica nem maradhat itt. Végül is a terület ura én vagyok, ezt a harcot én döntöm el. 

kk_dscf7755.JPG

 fokos fokos  fölöttire 

Közben lementem megnézni Herkulót, hát kéremszépen a Setét Nagyúr tobzódik a dobozokban, most már mindegyikben lakik. (4 doboz van lenn, két téliesített). Most éppen abból mászott elő, amelyiket eddig nem szerették. :))) 

Vittem le neki reggelit és meleg vizet is. Úgy vettem észre a múltkori hidegben, hogy tetszik nekik a meleg víz, pedig csak azért raktam ki, hogy ne fagyjon meg olyan gyorsan, de csak úgy itta, biztos átmelegíti őt belülről, ami jólesik ebben a hidegben. 

A fűtés a 70 fokos vízzel úgy tűnik jól tolja. Tavaly nem volt ilyen hideg, de a régi vegyestüzelésű kazánnal volt, hogy 90 fok fölé melegedett a víz,az igaz, hogy volt 25 fok is benn, aztán meg engedtem ki az ablakon, arról nem is beszélve, hogy időnként attól féltem, hogy elindul a ház kifelé a völgybe, vagy felrepül. Volt egyszer, hogy annyira erős volt a huzat a kéményben, hogy nagyon felforrósodett a víz. Basszus, az egész lakásban kinyitottam az összes ablakot, hogy hűljenek a radiátorok és bennük a víz, meg a pincét is kinyitottam, a kazán oldalán is volt egy kis nyílás azt is, hogy jobban hűljön. Mit mondjak? Be voltam szarva, már majdnem az égő fát  kezdtem kiszedni a tűztérből, de végül nem kellett. A francnak se hiányzik, nem volt vele egyenletes meleg sose.