Rossz idő és macsok

Elkészült a másik cicaház is, még szombaton és úgy látom, hogy valaki aludt is benne. :) Annyira örülök neki! Szerintem Herkuló volt, mert reggel,amikor kinyitottam az ablakot, hogy a száraz kaját kitegyem nekik, rögtön felugrott a tetőre. :)))) 

Ezt Elza szokta csinálni,  mert itt alszik lenn. Ma reggel viszont még nem láttam Elzust és kicsit aggódom miatta, mert mindig ő az első, ő a legéhesebb és a legerőszakosabb is. Itt nyomakszik mindig az ablakban, sokszor annyira, hogy nem tudom tőle kitenni az ételt, ő meg majd megveszik, hogy ehessen már. Lökött macs! 

Tegnap semmit nem lehetett csinálni a  kertben, majdnem egész nap esett az eső... bosszantó, mert a szedret még szerettem volna levágni és felkarózni az új termő hajtásokat, de majd a jövő hétvégén megcsinálom. 

Van még pár másik dolog is, amit terveztem a szabi idejére, de elmaradt, most meg már nem fogok tudni csinálni semmit, mert sötét lesz, mire kilépek a melóból... 

Azon gondolkodtam éppen, hogy menny időt kell kibírni kertészkedés nélkül és tulajdonképpen nem is olyan hosszú, csak a decembert és a januárt. Mert novemberben még lehet talajt előkészíteni, hacsak nem lesz nagyon sok eső, sőt, ha nem lesznek erős fagyok, akkor akár decemberben is lehet. A január általában tényleg nem kertészkedős hónap, de februárban már lehet kukkolni a hóvirágot és a téltemetőt. Persze lehet nagyon hideg is, de meglátjuk milyen idő lesz. Februárban és március elején pedig már meg lehet kezdeni a palántanevelést is. És a metszést, a lemosópermetezést...

A köztes időben pedig tervezni lehet, hogy mit ültessek, hová ültessem, megrendelni a hiányzó magvakat... amikkel aztán úgy járok, hogy alig győzöm elültetni. Bár... az idei tanulságokat majd igyekszem megfontolni, mert pár dolgot biztos nem fogok ültetni jövőre és palántákból is tudom már, hogy miből kb. mennyi szükséges. 

Tegnap megint szabdzsit csináltam és levettem hozzá az utolsó előtti kolbásztököt, ami kb. 60 centis volt, jó zsenge. Ilyet biztos, hogy jövőre is ültetek, mert nagyon finom. Egész más az állaga, mint hagyományos töké. 

A szabdzsi egyébként egy kicsit hamis, mert hagyma is van benne. 

Olajra aprítottam a hagymát (kockákra) és megpirítottam a fűszerekkel együtt: só, őrölt római kömény, őrölt koriandermag, őrölt vegyes bors, curry és indiai fűszerkeverék. Aztán rátettem a karikákra vágott sárgarépát, darabolt gombát, egy zacskó zöldbabot a fagyasztóból, találtam a kertben egy kis nyomorult brokkolit, azt is beletettem, a karikára vágott kolbásztök egyharmadát ( a többi ment a fagyasztóba) és 3 szem krumplit durvára vágva. Pici vizet öntöttem alá, hogy jól összepárolódjon és amikor puhák voltak a zöldségek, egy pici rizsecetet adtam hozzá, végül egy doboz tejszínnel összeforraltam.  És egy pici hing-et (asafoetida, vagy ördöggyökér) is tettem bele, bár ez fölösleges volt, lévén, hogy hagyma volt az alapja, de aki hagyma nélkül csinálja, az ne hagyja ki belőle.

Bár én semmi értelmét nem látom a hagyma elhagyásának. Sokan vakon követik a indiai konyha, meg krisna konyha stb. előírásait, holott szerintem azok nem azért nem használják a hagymát és fokhagymát, mert egészségtelen, hanem azért, mert a trópusi éghajlaton nem teremnek meg. Az igaz, hogy egyes jógairányzatok se javasolják, de én annak a híve vagyok, hogy ami a saját éghajlatunkon terem, az a mi ételünk.