Tapasztalatok, receptek és egyebek

Az idei év egyébként a tapasztalatszerzés éve volt a kertben. Gyakorlatilag szinte mindent ültettem, ami vetőmagot csak fel tudtam lelni, de az az igazság, hogy egy csomó növényre egyáltalán nem volt és nincs semmi szükségem. Párat már leírtam a felejtős növényekben.

Viszont van még egy tapasztalatom, mégpedig az, hogy amikor tobzódás van valamiből, akkor nem fogyasztom. Most bezzeg, amikor leszedtem az utolsó paradicsomokat, majd megdöglök a paradicsomsaliért... na, hát ilyen az ember! Imádom a paradicsomot (főleg a koktélt) úgy, hogy kettévágom őket, kicsit megsózom, és adok hozzá kis fűszeres olívaolajat. Nem sokat, csak összeforgatom vele.

A fűszeres olívaolaj (extra szűzből) nálam úgy készül, hogy adok hozzá nyers, durva darabokra vágott fokhagymát, kakukkfüvet, oregánót, majorannát, borsikafüvet, bazsalikomot és egy kis darab rozmaring ágat. Lezárom egy csinos kis üvegbe és abban tartom. 

Jövőre kicsit tudatosabb leszek, hogy azt egyem, ami épp terem. Az idén szinte vegává is válhattam volna, annyi minden volt. És szükségem lesz egy fagyasztóládára is, már látom, mert elég sok dolgot nem tudok most hová tenni, mert tele van a fagyasztóm. 

Még most is van, amit fogyasztani lehetne, tele van a kert zellerrel, karalábéval és leveles kel fajtákkal, kelbimbóval és persze, most egyik se megy... majd január-februárban, amikor már ez se lesz, akkor megdöglök egy kis smoothie-ért, amiben ezek az ízek lennének. 

A karalábéból legalább terveztem kaját, töltött karalábét akarok csinálni, de a zellerért nem vagyok oda. Leginkább zellerkrémlevest szoktam belőle csinálni, vagy Waldorf salátát. Vagy hasábzöldségek közé szoktam még darabolni és sütőben megsütöm. Most viszont van zellerem, majd kitalálok belőle valami nyers salit is. 

Tegnap nem lett kész a lépcsőház... nem száradt meg a festék, ezért ma folytatták és be is fejezték. Nagyon szép lett, ha le lesz burkolva, akkor már tényleg nagyon jó lesz, de azt csak tavasszal. Az idén ezzel a felújítás befejeződött, ez volt az utolsó lépés, illetve nem is... még lesz egy csatorna felrakás, de az már kisebb ügy lesz.