Szarvas és Böbe és mindenfélék

Kétségtelenül itt az ősz. A párás hajnalokon már mindenütt láthatók a pókhálók. Nem mintha a nyáron nem lettek volna ott, de most nagyon látszanak. Ez a látvány nekem hozzátartozik az ősz kezdetéhez. 

Ma reggel valami fura hangot hallottam kintről, még sose hallottam azelőtt. Először azt hittem valamelyik macska öklendezik odakinn, de annál jóval erősebb hang volt. Odaléptem az ablakhoz és egy kis szarvas jött ki éppen az erdőből így hangoskodva... csak néztem az ablakból. Szerintem őt láttam már ezen a héten, eléggé fura, mert nem szoktak egyedül járni, főleg nem ekkora hanggal. 

A szomszéd lucernásba ment legelni. Böbe meg olyan arccal nézett rám, hogy "Ez a szörny! Ez a szörny!" és azóta is az asztal alatt gubbaszt. Hiába no, tapasztal még a kiscicó, sok mindent nem látott és hallott még. 

A rókás kaland óta csak napközben megy ki, akkor se egész nap és estére gondosan beslisszol, bár hívom is, nem akarom, hogy valami baja essen a Kis Malacnak. 

Lassan be kell fűteni... talán még egy hetet bír ki a ház és én is. Hiába van meleg napközben, már nem tudja annyira átmelegíteni, hogy meg is maradjon, főleg, hogy éjszakánként meg hűvös van. Eddig a leghűvösebb reggel szerdán volt, csak 7 fok volt kinn. És szeretem hajnalban, amikor felkelek kiszellőztetni a házat, annak a friss levegőnek nincs párja, csak éppen együtt jár azzal. hogy le is hűl, de ilyenkor a nappali napsütés még visszamelegíti. 

Kaptam a szomszédtól jó két kilónyi őszibarackot, nagyon rondák, de jó lesz csatninak. (chutney)

Mindját forralok is vizet, beledobálom, hogy a héját könnyen le tudjam húzni. Sokáig azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen perverz, hogy csatnit főzök, de benne vagyok egy angol kertészkedős csoportban, és most látom, hogy ott mindenki főzi a csatni t és kb. mindenből. 

Rengeteg alma is lesz és elég sok lehullott belőle, de nem teljesen rosszak, ha lesz időm, akkor azokat is meghámozom és lereszelem és összeforralom cukorral és elteszem üvegbe, jó lesz télen almás sütibe vagy palacsintába. Jövőre fel fogok szerelkezni vagy bort fogok belőle csinálni vagy elteszem cefrének és kifőzetem vagy kifőzöm... már gondolkodtam egy pálinkafőzőn, meg sörfőzőn is. Majd meglátom, nem akarok elúszni a tervek között, meg aztán rengeteg dolog van ott, amit csinálni kell és alig győzöm. 

Ha nem kéne dolgozni és egész nap azzal foglalkozni, akkor győzném. Hihetetlen, hogy gyakorlatilag a saját megélhetésem zavar az álmaim megvalósításában... 

 

Más. Vettem pár növényt (már megint). 

Egyrészt megjöttek a rendelt dudvák, a piros tűztövis, egy barátcserje és sajnos csak egy csomag valódi sáfrányt tudtak küldeni a 3 helyett, de ennek is örülök. Remélem még ki fog nyílni, ennek van az a bibéje, ami a fűszert adja.Szeretném elszaporítani, mert imádom a sáfrányt a kajába.

Vettem még évelő őszirózsákat is, (Aster) fehér, sötétlila, kékeslila és pirosaslila színekben, dupla virágúak, el is ültettem már és egy szimpla virágút is 70% leárazásban (semmi baja, csak már elvirágzott) azt kiültettem a kerítésen kívülre, hadd szaporodjon. 

És vettem egy csodaszép, egészséges clematist is, most hirtelen nem tudom a nevét, mert kinn van még csak úgy letéve, de úgyis lesz még róla poszt, amikor jövőre kivirágzik és vetten elég sok hagymást is, de azokat majd külön posztban.