Dália

A régi kertemből nem voltak igazán jó élményeim a dáliákkal, valahogy sosem sikerültek szépre, vagy a gumókat nem tudtam átteleltetni, szóval félve vettem meg tavasszal a dáliát. 

Csak egyet vettem, illetve beraktam egy csomót a kosaramba, aztán meg ki, arra gondolva, hogy mielőtt betankolok vele, előbb megpróbálom kitapasztalni. Meg is voltam ijedve miatta, mert korán megvettem és a pincében már elkezdtek csírázni a gumók, a késő tavaszi fagyok miatt viszont nem mertem még kiültetni, esélyes volt, hogy ebből se lesz semmi. Olyan kis nyuzga, vékony hajtásai voltak, nem reménykedtem, hogy ezekből erős növény fog fejlődni, pedig a dáliának kell, mert ez magas fajta.

Végül lesz ami lesz alapon kiültettem, jöttek is még fagyok, de már nem olyan erősek és takargattam is őket a hideg éjszakákra és megúszták. 3 pici hajtásocska volt, jó sokat ügyködtem körülötte, kapáltam, hogy laza legyen körülötte a talaj és amikor nagyon száraz volt  öntöztem is és meghálálta, nagyon szép, erős, dús növény lett belőle. 

20200715_073459_k.jpg

Kb. 2 hete kezdte meg a virágzást és egyre több bimbó és gyönyörű virág nő rajta. Nagyon szeretem ezt a növényt, olyan változatos, színekben és formákban is, hogy jövőre biztosan veszek még jópár fajtát. Ősszel majd készítek nekik helyet. Alakul ez a kert, az igaz, hogy még hatalmas a parlag rész, de szépen fokozatosan haladok, ahogy engedi az időm és az erőm is.