A mángold

Elég sok mángoldot ültettem, mert a télen nagyon vágytam rá, aztán most meg valamiért nem megy annyira, de szerencsére (legalábbis azt olvastam róla) fagyasztható. 

Fogok is eltenni belőle, de nem lesz könnyű szép leveleket találni rajta, mert nagyon szeretik a poloskák. Jövőre majd valami hálóval meg fogom védeni. 

Többfélét is ültettem, egyrészt a hagyományos fehérnyelűt és színeseket is. Egyébként a színes között is van fehér, ezért jövőre csak színes mángold magot fogok venni, ha egyáltalán... mert maradt az idei magból. Így most a fehéren kívül van piros és sárganyelű mángoldom is. (utóbbiból csak egy csesznye kelt ki, de még van ideje megnőni.) Szép nagyra nőttek a sok esőtől, pedig ki se  nagyon ritkítottam, bár igyekeztem a magokat eleve távolabb ültetni egymástól. Sőt, olyan is van közte, ami szerintem tavalyról kelt ki, de az is lehet, hogy elpottyantottam a magot. 

20200701_072847_k.jpg

A legfontosabb tanulságom ebből a növényből, hogy nem kell ennyi. Bár én mindig mindennel túlzásba viszem,mert imádok ültetni, ez már kész mánia nálam és azt is szeretem, ha dzsumbuj van a kertben. A mángold pedig már csak a méreteinél fogva is dzsumbujosít. Szép növény és finom is. Szoktam levenni friss, fiatal leveleket a reggeli zöld salátáimba és a levél nyelét is beledarabolom, de tettem már zöldséglevesbe is belőle. 

20200701_072345_k.jpg

Tésztára még nem próbáltam, de valami jó  kis, husis, tejszínes mártásba el tudom képzelni összesütve a tésztával, sajttal a tetején, de aki nem eszik húst simán is lehet belőle valami egyéb zöldséggel tejszínes szószt csinálni. Sőt arra is gondoltam, hogy kipróbálom dolmadesnek is, mert a mángoldnak jó nagy levele van, könnyű lenne tölteni. Mostanában szemezek a fermentálással is és  lehet, hogy sós vízbe is teszek majd el belőle egy üveggel, aztán meglátom mi sül ki belőle. Fagyasztva biztosan teszek el, mert télen a smoothie-nak fontos alkotórésze.