Napi kertész - komposztok

Látom, hogy elég sok blog átmegy kertészeti tanácsadásba. Én nem szeretném ezt, persze természetesen meg fogom osztani a tapasztalataimat és az ötleteimet, de nem akarok megmondó lenni a kertészkedés témakörében. 

Nekem ez hobbi, szórakozás, ami örömöt szerez, mert van eredménye, látszik a kezem munkájának és a természet erejének a terménye és persze ehető is. :) 

A kertészkedés nekem olyan, mint a meditáció. Minden része, még az is, amikor tolom a talicskát a komposzthoz, tele az összegerebélyezett dolgokkal. Komposzt, erről jut eszembe, ma befejeztem a vérehulló fecskefű kiirtását, sőt még kicsit túl is teljesítettem, mert a ragadós galajból rengeteget kiszedtem. Nem is fért már a komposztra, újat kellett nyitnom, de ez csak halom lesz. Így is jó, nem kell ezt túlspilázni. A tavalyi halmom is kész lesz jövő tavaszra, talán ha többet locsoltam volna tavaly nyáron, akkor már az idénre is elkészült volna. 

Emlékszem a régi kertemben mindenféle komposztálás szándék nélkül raktuk egy halomba a növényi hulladékot, nem is nagyon aprítottunk, ahogy kijött, úgy ment a halom tetejére, öntözésről pedig szó se volt. Nem is forgattuk. Ami esőt kapott, az volt az öntözés. Azán eltelt 2-3 év és olyan komposzt lett az aljában, hogy csak néztem. Hogy mekkora jó érzés abba a jó porhanyós földbe belemarkolni, hát az elmondhatatlan! 

Tulajdonképpen tele van a kert komposztálókkal, az első az előbb említett halom, aztán van két nagy műanyag komposztáló ládám, az egyikbe ősszel összegyűjtöttem az eperfák és a nagy cseresznyefa (ezeket vágattam ki februárban) elhullott leveleit, és azóta ebbe dobálom a háztartási hulladékot és ment bele némi zöldhulladék a kertből is, amiket kigyomláltam. 

A másikat idén tavasszal raktam össze, ebbe már kigyomlált füvek mentek, gyökerestül, sokon rajta volt a földes labdacs is, ahogy kihúztam a földből és ugyan le szoktam rázogatni, de mindig marad benne, ami állítólag nem is baj. 

Van egy hatalmas komposzt hátul is egy bokros rész mögött, hogy a látványa ne legyen zavaró, mert az az igazság, hogy elég tákolt. Bevertem a földbe (már amennyire tudtam) pár kihegyezett karót és ezek közé van befűzve egy nagy nehéz fekete gumiszalag (szállítószalagból darab), de nem éri körbe. És ma nyitottam két újabb halmot is... rengeteg fű van...

Nekem a halom azért jön be jobban, mert könnyebb átforgatni és alatta is kipusztul a fű. Kvázi gyomirtó hatása is van és amikor átrakom, akkor utána is már csak kevés gyom jön elő. Nem szép a kertben, de igyekszem olyan helyekre tenni a halmokat, ahol nem annyira látszik, viszont jó, ha kipusztítja maga alatt a füvet. 

A ládásakat még nem tudom, hogy fogom megforgatni. Kíváncsi leszek, hogy majd melyik hogyan érik össze jó, kövér termőfölddé.