Új évelők a kertben

Tegnap kaptam egy csomó nyuszifület. A "tisztességes" neve ugyan gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), de a legtöbben csak nyuszifülnek ismerik. Nagyon örülök nekik, mert van egy rész, amit szeretném, ha ellepnének, mert megfogják a talajt és jól is fognak ott mutatni. Mondjuk kevesebbre számítottam. Hoztak egy akkora szatyorral, hogy még máshová is tudok majd tenni belőle, nemcsak a tervezett helyre. 

Szeretem a nyuszifület, mert mutatós azokkal a szép, ezüstös kis szőrös-molyhos leveleivel. Az igaz, hogy a virága nem díszes és eléggé jelentéktelen, de a nyuszifülnek nem is a virágja az értéke, hanem a szép levelei és hogy tömött szőnyeget képez a talajon. 

Így néz ki most az a rész, amit beültettem vele:

 20200427_181358_k.jpg

 Jövőre remélem már sokkal több lesz, majd akkor is készítek róla fotót, hogy össze tudjam hasonlítani az ideivel és lássam a fejlődést. 

A másik növény a bőrlevél (Bergenia cordifolia). Szintén rengeteget kaptam belőle. Két helyre telepítettem, mindkét helyre legalább 5-6 nagy tövet tettem le. Bár azt mondják, hogy ez a növény jól viseli az árnyékos helyeket is, mégis inkább napos helyre tettem, de kicsit csalafintán, hogy azért a nagyobb nyári melegekben ne égjen ki. 

Az egyik ilyen csoportot a kerítés elé tettem, ahol délelőtt a belátásgátló árnyékot vet, de déltől már szépen süti a nap. A másik pedig szabad terleten van, de picit lejt a talaj észak felé, ez majd ad neki némi hűsítést, mert nem olyan szögben éri a nap.

Ez az a fajta, aminek szép, élénkrózsaszín virágja lesz. Most így néz ki: 

20200427_181416_k.jpg

 Mivel ez a hely, ahová ültettem nagyon tufás (nem természetesen tufás, csak oda vannak hordva a kövek) tettem alá egy nagy vödör trágyát és jól beöntöztem alatta a földet és utána is, amikor a növényeket beültettem.