Magok a jövő évi kerthez - második felvonás
Úgy tűnik, hogy bepótolta az eső amit kihagyott a nyáron, mert még előző éjjel is egyfolytában zuhogott, de még tegnap reggel is. Gyakorlatilag 36 órán át esett egyfolytában. Ma reggelre már azonban minden csupa dér.
Jóból is megárt a sok - szokták mondani, bár szerintem legalább visszatöltődik a talaj és biztosítja, hogy a kútban jövőre is legyen víz.
Még jó is, mert legalább nyugisan ücsörgök idebenn, nem súg a fülem, hogy ezt meg azt is kéne még, mert valójában már pihenni akarok és így legalább nyugodtan el vagyok a babérjaimon.
Folyamatosan megy a magok beszerzése a jövő évi kertemhez.
Most elsősorban a veteményesbe rendeltem, nem kell túl sok, de szeretnék egy pár új növényt bevezetni, vagy legalábbis kipróbálni, mert kicsit unalmas, hogy évről évre ugyanazokat eszem.
Most érkezett: Wilhelmsburger karórépa, Déli óriás fodros mustársaláta, Kora őszi rapini, Two Tones padlizsán, Madárház lopótök és Viasztök és ajándékba ismét kaptam Chia magot. Már tavaly is kaptam, az idén elvetettem, ki is keltek, szép nagyra nőttek, de a nyári aszályban nem fejlődtek jól, nekik nem jutott locsolás, októberben pedig bejött egy-két fagy és el is vitte, sajnos nem tudott kivirágozni.
Azt hiszem palántát fogok belőle nevelni és majd később teszem ki, mert úgy tűnik érzékeny a fagyra.
A karórépát ki szeretném próbálni, mert még sose volt nekem és soha nem is láttam, nem is kóstoltam.
A mustársalátával a repertoárt akarom bővíteni és egyébként is jó lenne kicsivel több friss zöldet enni, feltéve, hogy majd a földibolhák hagynak belőle..
A rapini meg már kellett, mert az idei nem kelt már ki, de még 2018-ban vettem a meglévő magokat, egy szavam se lehet, annyira sokáig életképesek.
A padlizsánokkal mindig kísérletezem, mert szeretem és ezeket a vékonyakat talán könnyebben lehetne aszalni is. Még soha nem próbáltam az aszalt padlizsánt, de láttam, hogy aszalják és kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet.
A lopótököt pedig szeretném a héja miatt, lehetne belőle szép díszeket csinálni, vagy edényt, lámpát... a viasztök pedig nagyon sokáig eltartható és állítólag nyersen is fogyasztható, erre is a kíváncsiság vett rá.

Chayote tököt nem rendeltem ezen az őszön, az idén nem sikerült felnevelni, mert már tavaly ősszel kihajtott, ezért majd tavasszal tervezem, ha egyáltalán, de ezt máshonnan. Nagyon macerásnak tűnik, bár legalább megkóstolni jó lenne, szóval ezen még töprengek kicsit, hogy legyen.
Fogok még rendelni vagy helyben venni magokat, mert jövőre szeretnék földmogyorót is nevelni, azt se próbáltam még sohasem és szeretném megkóstolni nyersen, főve, vagy rizsben főzve, mert látom, hogy így is használják. Nálunk nem lehet csak pörkölve kapni, bárhol néztem, ahol kilóra is mérik héjastul, de mind pörkölve van.
Egyébként a földimogyorónak a levelei is nagyon hasznosnak tűnnek, nagy lombja van, szerintem jó, bőséges mulcsanyagot adna.





