Mátra alján, falu szélén...

2025\12\24

Boldog karácsonyt!

 

Boldog, békés karácsonyt kívánok mindenkinek!

kk_img_20251213_085959.jpg 

 

2025\12\23

Udvaron sült rántott karaj

Nem szeretem benn a lakásban az olajban sütést, mert olyan nagy szag van tőle, nem lehet kiszellőztetni se. Utána mindig forralom az ecetes vagy citromos vizet, meg füstölőt gyújtok, de akkor is büdös van tőle, még egy nyamvadt rántottától is. 
Szóval már nem sütök benn, vagy nem olajban sütök, hanem a sütőben hőlégkeveréssel, de most klasszikus rántotthúsra vágytam. 

Így hát kivonultam a bepanírozott húsokkal. Leszedtem az asztalról a téli takarót, kivittem a villanyrezsót, kihúztam a hosszabbítót is. 
Olajat, edényt és kisütöttem a húsokat. Nagyon fincsik lettek! 
Karácsonyra terveztem, de már nem bírtam magammal, olyan ritkán eszem rántotthúst és most annyira kívántam már. Ilyenkor kell enni, mert aztán később ki tudja, lehet, hogy már nem is esne olyan jól. 

kk_img_20251219_130159.jpg

Kéne az a fedett kinti konyha.
Illetve azt hiszem, hogy addig is, amíg nem lesz meg a kinti fedett részem, venni fogok egy kis kemping gázrezsót, olyat, ami flakonos gázzal működik, mert az könnyű, lehet vinni ide-oda. 
A villanyrezsóval az a bajom, hogyha elkezd esni, akkor bajban vagyok. Most is szemelt közben egy kicsit az eső és akkor szaladtam, hogy betakarjam ahol össze van dugva a hosszabbítóval és ha elered az eső, hiába húzom ki, a rezsó nagy és forró, nem tudok vele csak úgy beszaladni és akkor elázik. 
Lassan is hűl ki miután sütöttem rajta, nem tudom rögtön se eltenni, se letakarni... bajos, na! Indukciós főzőlapot is azért nem akarok, mert ahhoz is hosszabbító kell, külön edény is hozzá, mert nem minden használható rajta... egy csepergésben törhetne amiatt is a frász.
A legjobb viszont a fedett, kinti konyha lesz, mert akkor nincs ez a sok macera a kipakolással és elpakolással.  

Előtte meg kell nézetnem, hogy lehet kivinni a vizet, vagy bevizsgáltatni a kút vizét, bár ha jó, akkor a kutat is ki kéne tisztíttatni. Eddig csak öntözésre használtam, illetve a cicák nagyon szeretik a vizét, nyáron mindig a jéghideg, friss kútvíz van nekik kitéve és ha választhatnak, akkor azt isszák. 
Szerintem egyébként jó víz lehet, szép, kristálytiszta és nagyon mélyről jön, de azért nem kóstolom meg. 

Rántotthús Tennivalók

2025\12\22

Sajtos és szezámmagos rudak

Sütöttem sajtos és szezámmagos rudakat, nagyon szeretem ezt a sütit. És ami a csodák-csodája, hogy Böbike evett belőle! 
Nem eszik szinte semmit a macskakaján kívül, de mindenre kíváncsi, akármit eszem, mindig rám kiabál és adni szoktam neki falatot mindenből, hogy ismerkedjen vele, persze szinte sose eszi meg. :))) Nem úgy most a sütit, 3 falatot is evett belőle. :)) Tettem még ki neki belőle apró falatkákat, de az már nem kellett neki. 

Így még nem jártam egyébként ezzel a sütivel, hogy kétszer kellett sütni... biztos vagyok abban, hogy a sajt a ludas, mert a szezámmagosak szépen sültek, ahogy szoktak. 
A sajtos tetején a sajt olyan hamar megpirult, hogy a sütik nem sültek meg rendesen. 
Végül hasra fordítottam őket és visszaraktam még sülni, de a sajt így is túl piros lett, viszont az íze jó. 
Ezer éve készítem ezt a sütit, csak a sajtot tudom okolni, mert még nem vettem ezt a fajta sajtot sosem, amit most tettem rá, ezután se fogok ilyet venni, legalábbis sütéshez nem.  
Azért nem írom a nevét, mert egyébként nem rossz sajt, enni nekem ízlik, kicsit olyan tejes ízű, mint a paneer sajt, sütéshez majd nem használom. Maradok a goudánál, vagy az edaminál, ezekkel szoktam ezt a sütit készíteni. 
Most kevesebb lett a szezámmagos, de azt tervezem, hogy sütök majd még egy adagot (azóta meg is sütöttem), de azt zömében szezámmaggal a tetején.

kk_img_20251218_105344.jpg

Visszanéztem és sehol nem írtam még a receptjét, ezért most leírom: 

Hozzávalók: 

80 dkg liszt
25 dkg vaj, ezeket össze kell morzsolni egymással. 
3 tk só, 
1 csomag sütőpor
1 kis pohár 12%-os tejfölben elkeverni 
2 tojássárgáját
+ 1 kikevert tojás a kenéshez
a tetejére reszelt sajt
szezámmag


Össze kell gyúrni a tejfölös tojássárgáját a vajjal elmorzsolt liszttel (amiben már benne van a só és a sütőpor), ha nem áll össze, akkor én egy kis langyos vizet szoktam hozzáadni és azzal gyúrom össze.
A nagy darab tésztát 4 felé szoktam osztani és egyszerre egy negyedet nyújtok ki. A többit addig folpackkal letakarom, hogy ne szikkadjon ki. 
A tésztát lisztes (hogy ne ragadjon oda) gyúrótáblán kinyújtom vékonyra (kb. fél centisre), a tetejét megkenem egy kikevert tojással, derelyevágóval feldarabolom és rászórom a reszelt sajtot, vagy a szezámmagot. 

Két nagy gáztepsit használok a sütéshez, sütőpapírt teszek a tepsikbe, a sütőt 180 fokon, hőlégleveréssel használom,  előmelegítem egy pár percig az első tepsi előtt. 
A tepsiket egymást felváltva használom, nem egyszerre teszem bele, de így gyorsabb, amíg az egyik sül, a másikat megtöltöm a sütikkel. Kicsit aprólékos egyesével pakolászni ezeket a kis rudakat és egy kis helyet is kell közöttük hagyni, hogy ne nőjenek össze. 
Nem szabad barnára sütni, csak éppen hogy legyen színe, nem úgy mint az enyémnek most. 

A formája is lehet másféle, vannak, akiknél vastagabb és keskenyebb, de olyat is ettem már, amik egészen vékonyak, rövidebbek és keskenyek voltak voltak. Utóbbi nagyon finom volt, de a nyavalya se Hamupipőkézik azzal a rengeteg apró sütivel. 

Egyébként rengeteg ilyen recept kering a neten, de mind nagyon zsíros. Feleennyi liszthez tesznek sokan még több vajat, vagy margarint (margarinnal nekem nem is ízlik, kipróbáltam), de olyat is láttam, aki nem adja hozzá a tojássárgáját, nekem anélkül se ízlett. Persze ízlés dolga, nekem ezekkel az arányokkal tetszik a legjobban. 
Arról nem is beszélve, hogy így is egy kalóriabomba, ha valaki kétszer annyi zsiradékot tesz bele, nem is értem, hogy nem döglik meg tőle. :)))

Így is 10 dkg-ban 376 kcal van, nem teljesen pontos, mert 10 dkg sajtot vettem a számoláshoz, de lehet, hogy picivel több vagy kevesebb ment a tetejére, de ha több, kiegyensúlyozza a szezámmag, mert abból jóval kevesebbet használtam, csak pár dekát, az első adagnál.

Nnna! És mióta megírtam a posztot, azóta el is fogyott, mert elosztogattam belőle sokat és ettem is bőven, ezért tegnap megint sütöttem egy adagot, ezúttal kevesebb sajtosat, azt is alacsonyabb hőfokon (170 fokon), hogy jól átsüljön és a sajt ne égjen meg. A zöme viszont most szezámmagos, valahogy ez most jobban ízlik nekem és nagyon szépen megsültek. 

Ezt a nagy üvegtálat, amin van a süti, úgy kell ám elképzelni, hogy bő 35 cm átmérőjű, szóval nagy és a süti is rengeteg. 

kk_img_20251221_135249.jpg

Recept Sajtos rudak

süti beállítások módosítása