Meleg van

Nem akarom elkiabálni, de eddig viszonylag sikerül tartani valami normális hőmérsékletet a házban. Minden hajnalban kelek és mindent kinyitok, amit éjjelre nem merek nyitva hagyni, felhúzom a redőnyöket is, engedem járni a levegőt és ez nagyon jót tesz. 
Amikor a nap ideérne, akkor becsukom az ablakokat, leengedem a nagy, régi faredőnyöket és így elég normális marad a benti hőmérséklet azzal együtt, hogy a fürdőben és a konyhában az ablak napközben is nyitva marad, mert kell a levegő bentre. 
Ezzel így (most még) együtt tudok élni, ha nem lenne nyitva a konyhai oldal, akkor sokkal hamarabb nyitnám a szobák ablakait és akkor bejönne a nagy meleg, aztán utána visszahűteni már nagyon nehéz. Így is nehéz és egy idő után már nem fog lehűlni csak akkor, amikor az idő is lehűl.
Amikor úgy érzem elegem van, akkor kimegyek kicsit a harmincakárhány fokba és olyan jó visszajönni a hűvösbe. :)))
Van két zselés párnám is, amiket be szoktam tenni a fagyasztóba és amikor már felforr az agyam, akkor azokat előveszem, pl. estére nagyon hasznosak. Szeretem őket rátenni a párnámra is és amikor lefekszem, akkor jó hűvös párnára hajtom a fejem és ez nagyon jól esik a "processzoromnak". :)))

A kertben a K-betűsöket (káposzták, kelbimbó, leveles kel, karalábé, karfiol, brokkoli) elengedtem, de csak azokat, amik ki vannak ültetve a kertbe. Nem lehet a földibolhákkal mit tenni. Mindenből vetettem újat, majd amikor elmúlik a földibolha invázió, akkor kiültetem őket. 
Ennyire tele vannak a növények azzal együtt, hogy Mospillannal meg van permetezve... jövőre fátyoltakarás alatt fogom ezeket nevelni, mert most már be kell látnom, hogy másképp nem fog menni. Meg is rendeltem a TEMU-ról egy kis fólialagutat és külön hálót is. 

kk_img_20240709_200447.jpg

Lett újabb két csomag sárga zöldbabom is a fagyasztóba, illetve a leszedett uborkák egy részét összegyalultam, adtam hozzá vöröshagymát és kevés mustármagot. Főztem hozzá cukros-sós-ecetes levet, amit amikor kihűlt, akkor rájuk öntöttem és még tettem bele egy kis tartósítót is. Nemsokára üvegekbe fogom szedni és ez is megy le a pincébe. Svéd uborkasalátának hívják, egyszer már próbálkoztam vele, akkor a receptre hallgattam és olyan ecetes lett, hogy ki kellett öntenem. Most úgy ízesítettem, ahogy nekem jó. 

kk_img_20240710_113017.jpg

Egyébként valamelyik nap, amikor a csalamádét tettem el, írtam, hogy zavaros a leve, de olyan szépen letisztult. 
Nem is teszek már el több savanyúságot, mert rengeteg van megint, pedig a kis kerámiahordót is be akartam fogni bedobálós savanyúnak, de nem kell ennyi, ki enné meg? 

kk_img_20240710_121133.jpg

Szedtem be egy világoszöld, gömbcukkinit is, amit még hagyni akartam, de úgy láttam, hogy valami végett nem nő tovább és nem akartam hagyni, hogy  megöregedjen. Megpucoltam, kockákra vágtam és abból is lett 2 zacsival a fagyasztóba. Szabdzsikhoz szeretem kockára vágva eltenni. 

Szedtem le Új-Zélandi spenótot is, megblansíroztam és dobozokba tettem, 2 dobozzal lett és nem is teszek el többet, mert van komlóhajtásom is eltéve már, illetve majd ősszel jön (remélem) a rapini is. Ennyi zöld elég is lesz, tejszínes-gombás (de lehet variálni mással is) mártásokhoz szoktam használni őket. Tulajdonképpen sajnálom, hogy nincs más ötletem az eltevésére, mert rengeteg Új-Zélandi spenótom van, hatalmasra nő mindig. Majd utánanézek, hátha találok még valamit. Talán pestonak is jó lenne. 

kk_img_20240710_113005.jpg

Ez pedig a Böbe, ki van terülve, mint a béka ebben a melegben ő is (de a többiek is), a többiek szerteszéjjel vannak az udvarban a bokrok alatt.  

kk_img_20240710_111159.jpg