Szombati forróság

Nem sokat lehetett kinn lenni tegnap, nagyon fülledt meleg volt. 30 fok, 80%-os páratartalommal elég húzós. 
Kimentem, csináltam valami kicsit, aztán bejöttem lehűlni és így ment egész nap, ki-be.
Ma kora reggel viszont volt egy vihar, dörgés és egy csomó eső esett és most is esik, amikor írok... lesz még nagyobb fülledtség és már ez az eső se kellett volna. Volt elég csapadék már. 

Tegnap reggel korán csigára vadásztam, már nem volt sok, kb. 20 db-ot öltem le csak, ma reggel 6-kor már nyargaltam kifelé, mert az esőre előjöttek a dögök. Kb. 50-et gyilkolásztam le és rengeteg házast kidobáltam innen. 
Tegnap elkezdtem kiültetni a palántának nevelt virágokat, így kikerült 6 db Kleopátra tűje és az árvalányhajakat is kiültettem. 
A Kleopátra tűje környékét mindenütt leszórtam Bros Vitrollal, nagyon reméltem, hogy megmaradnak. Gondoltam, hogy éjjelre letakarom őket valami flakonnal, mert a házas csigák nem hederítenek a csigaölőre és ezek a palánták még elég kicsikék, de végül nem tettem meg. Most bánom, nem számítottam az esőre és az egyiket nyomtalanul fel is zabálták. Nagyon mérges vagyok rájuk, de ha tényleg működik a Rupert Sheldrake féle morfogenetikus mező, akkor előbb-utóbb csak elmegy a híre a láthatatlan elektromágneses mezőkön, hogy itt a halál völgyében járnak.
Szóval egy Kleopátra tűje hopp! A többit le fogom takarni.  

Aztán tegnap elkezdtem kiszedni a borsót. Eredetileg csak egy sort akartam, de láttam, hogy a többin se lesz már több, ezért elkezdtem a többit is felszedni. Ami volt rajta, azt még leszedtem, 40 dkg lett belőle, kicsit kemény szemek lettek, de még jó. A borsószalmát elhordtam a cserjék köré mulcsnak. 
Folyamatosan rakom azt a részt, lassan csak meggyűlik egy jó vastag humuszréteg és a gyomok is remélem kikopnak onnan. Ahogy a cserjék nőnek is egyre nagyobb árnyék lesz alattuk, nem minden fog tudni megnőni egy idő után, ami most még vígan tenyészik.

A borsó helyére majd kiültetem az okra palántákat, vetek céklát, meg van egy pár palántám is, illetve majd kimennek a káposzták, a bimbóskel, a leveles kel  és majd amikor lesznek karalábé palántáim. Amiket kintre vetettem, azokat felzabálták a csigák, aztán megint vetettem, de nem igazán kelt ki, most vetettem még cserépbe kései lilát és óriás karalábét. Egyszerűen nem akarom feladni, mert se 2021-ben, se 2022-ben nem volt egy darab sem, tavaly viszont nagyon szép karalábéim voltak, tehát meg tud teremni, csak valahogy mindig elbénázom, vagy az időjárás ad neki. 
Piacon sajnos nem kaptam palántát, gyakorlatilag csak paprikát, paradicsomot, dinnyét és zellert lehet kapni. Nem túl fantáziadús...

A virágos kert egy csoda, állandóan jön valami új és ami nyílik is nagyon szép és meglepően sokáig virágoznak. 

Ez az idén tavasszal átültetett macskafarkú veronika, szeretni látszik az új helyet. 

kk_img_20240604_080429.jpg

A 'The Fairy' talajtakaró rózsám, két tő van belőle, nagyon szeretem, de szeretnék még piros virágút is, mert az is nagyon tetszik nekem. 

kk_img_20240604_080530.jpg

Az óriás fejvirág (Cephalaria gigantea) bimbói az ég felé nyújtóznak, ez a növény valószerűtlenül hatalmas, tényleg gigantikus, nálam már bőven meghaladta a 2 m-t. El is gondolkodtam, hogy kell-e nekem egy ilyen böhömke, de már a kutyatejet el kellett mellőle költöztetnem, szóval van helye. Még egy liliom van hozzá túl közel, de majd ősszel kiásom és átrakom valahová máshová. 
Az is mellette szól (egyelőre), hogy arra a kötött részre ahová ültettem, nagyon kell a mulcs, hát ez a növény hatalmas mulcstömeget ad saját maga alá és a gyomot se engedi nőni, szóval egy darabig biztos meg tartom.
Egyébként gyakorlatilag egy túlméretezett ördögszemnek mondható, Törökországban él, a Kaukázusban és Szibériában is. 

kk_img_20240604_080640.jpg

Ez egy kandeláéber primula (Primula bulleyana - talán), szeretem a primulákat, bár nálam nehezen maradnak meg. Még meg kell találnom azokat a részeket, ahol jól érzik magukat. Ezt úgy tűnik, hogy eltaláltam, viszont a tavasszal OBI-ból leárazottam mentettek közül csak egy maradt életben sajnos. 

kk_img_20240605_081345.jpg

A Clematis 'Star of India nagyon nyomja. Csodálatos lett, pedig ez a tavasszal visszametszendő klematisz csoportba tartozik, kb. 50 centisre vágtam vissza, de ez a növény az idei szárakon hozza a virágait. 

kk_img_20240606_152435.jpg

Japán gyöngyvessző (Spiera - nem tudom pontosan melyik fajta), de nagyon szép lett és ez tavasszal is csodás, annyi féle színben pompáznak a levelei kora tavasztól, hogy ez igazán megérte az árát. 

kk_img_20240606_182811.jpg

Ez tegnap reggel készült, a ligetszépe teljes pompában. 

kk_img_20240608_074250.jpg

Egészen hihetetlen a kert, alig akarom elhinni ezt a mérhetetlen burjánzást. Télen, amikor le van kopárosodva, mert a lágyszárú évelők visszahúzódnak, ki gondolná, hogy nyárra ilyen ősdzsungellé képes változni az egész kert. 

kk_img_20240604_080756.jpg

kk_img_20240604_080834.jpg

kk_img_20240604_154348.jpg

kk_img_20240604_154423.jpg