Rengeteget haladtam a kertben

Megejtettem tegnap az év első kaszálását is, mert annyira megnőtt a fű, hogy már féltem a kullancsok miatt. 
Persze nem tudtam az egész kertet lekaszálni, még annyit sem, mint egyébként egyszerre szoktam, azt hiszem hozzá kell megint szoknom az ilyen fajta fizikai munkához. Elfáradtam bele, pedig nem is volt nagy az a rész, amit levágtam, de szép lett. 

Ilyen nagy volt a fű: 

kk_img_20240404_134651.jpg

Kicsit megszárad a levágott fű és majd összegereblyézem és kiterítem az évelő ágyásokra, hadd növekedjen a mulcsréteg. Bár annyira megeszi a füvet az enyészet, hogy idén tavaszra szinte csupasz megint a talajom, pedig tavaly sokat kellett kaszálni a sok eső miatt és sok fű lett a mulcsoláshoz. 

Éssss! Ültettem krumplit, ez életem első krumpli ültetvénye (kb. 10-12 fészek) és nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy fog-e sikerülni. Remélem a colorado bogár nem ver tanyát miatta a kertben. Gyakorlatilag a padlizsán miatt se jöttek ide, egyszer találtam egyet csak. 
Nagyon szeretnék végre, életemben először, a saját felszedett újburgonyámból csinálni petrezselymes krumplit. Tudja valaki, hogy mikor kell feltölteni? 
Gondolom, amikor már kihajtott és van szára, akkor kell felhalmozni a földet, hogy alatta a gumók nőni tudjanak. 

Vetettem még koriandert is, pedig megfogadtam, hogy nem kell többet, de a múltkor voltunk egy indiai étteremben kajálni és volt zöld koriander a kaján és azzal a fűszerezéssel, az a pici koriander zöld nagyon finom volt. Anélkül nem lett volna olyan az étel íze. 

Ezen kívül vetettem még francia reggeli retket, mert a múltkor szépen kikeltek és azzal a lendülettel valami meg is ette. 
Vetettem metélő petrezselymet, téli sarjadékhagymát, metélőhagymát, hagymamagot, amiből reményeim szerint valami szép, lapos vöröshagyma lesz (vagy a dughagymája). 
Bedugtam a földbe két cserepet is, megtöltöttem földdel és az egyikben stevia van, a másikban pedig rozmaring. Volt már magról rozmaringom, de egyik se élte túl a telet. Egyet bevittem a pincébe, az meg engem nem élt túl, amikor kiraktam a terasz betonjára... elfelejtettem megöntözni. 

Illetve húztam még egy pici sort is az egyik ágyás szélében és elvetettem bele a korai karalábé magokat, óriás karalábét, korai brokkolit és szintén korai karfiolt. Nem nagyon tudtam még soha felnevelni a karfiolt, de az idén annyira szeretnék elbabusgatni vagy hármat legalább. Bár tavaly is ez volt a terv... semmi nem lett belőle, főleg karfiol nem.  

Szedtem csalánt is szárítani és egy nagy vajling pitypangvirágot, mert mézet akarok csinálni belőle. Délután meg is főztem, most a fazékban pihen, majd ma délután leszűröm és felfőzöm cukorral.  

Befejeztem a pawpaw (nem tudom él-e) ágyásának a villázását, mit mondjak nem volt egyszerű. Akkora volt már benne itt-ott a fű, hogy a villa is alig tudta kifordítani a hatalmas csomókat. Nehezebb volt végig menni rajta, mint ha az egész veteményest villáztam volna. 
Kiszedtem belőle egy csomó macskamentát, nem kell annyi, ez nem a szép fajta. Vetettem a szép kék virágút, majd inkább azt szeretném, hogy legyen a kertben. 
A füvesnek tűnő rész a tavaly magról nevelt cickafark ültetvényem és békén hagytam a bögrevirág és a gyűszűvirág palántáit is. 

kk_img_20240408_170312.jpg

A kaszálás után átraktam a fóliát is, hadd pusztuljon ki alatta a fű. Látszik a helyén, hogy gyakorlatilag csak a folyondár maradt életben, az viszont jó sok van. Majd holnap felvillázom és kihúzgálom a folyondárt, hogy gyérüljön kicsit. Uborkát készülök ide vetni. 

kk_img_20240408_170341.jpg

Anemone Blanda - szeretem ezt a kis virágot, olyan kis mutatós.

kk_img_20240405_132250.jpg

Kaukázusi nefelejcs.

kk_img_20240406_101144.jpg

Virágzik a tavaly magról nevelt Velencei kutyatej (Euphorbia characias subsp. wulfenii). Kicsit megviselte a tél, pedig be volt bugyolálva, de mégis. 

kk_img_20240406_101714.jpg

A törpefenyőm úgy tűnik az idén nagyot fog nőni, milyen szép, nagy hajtások vannak rajta. 

kk_img_20240406_101616.jpg

Ez pedig a bordó levelű borbolya, éppen virágzik, nagyon szépek a sárga virágok a borsó levelekkel. 

kk_img_20240408_164800.jpg