Vajrépa és friss brokkoli a kertből

Nagyon örülök, hogy így őszre mindig sikerülnek a retkek, amik nem is retkek, hanem vajrépák, de retekként fogyasztjuk őket. Tavasszal nekem a retek sosem sikerül, mert az utóbbi években mindig nagy fagyok vannak, nem lehet vetni, aztán meg hirtelen túl meleg, ami nem kedvez a reteknek, nem növeszt fejet, csak felmagzik. 
Ezek az őszi retkek pedig megbízhatóan megteremnek. 
Pedig ezt a vajrépát el lehet vetni ősszel is, de nekem akkor se sikerült tavaszra belőle semmi. Így viszont, augusztusban vetve mindig szép, nagyra nőnek. 
Lesz még müncheni sör is, már szépek, de abból még nem vettem ki és fekete retek is lesz pár darab. Utóbbiból nem kell sok, nem is annyira enni termesztem, hanem retekcseppeket szoktam belőle csinálni. 
Alkoholban áztatom jó sokáig és nagyon jó a gyomornak, de a szaga... hát az valami förtelem! 
A leveleit egyébként csak le szoktam dobálni a földre, tavaszig szépen vissza is komposztálódik a talajra és addig is takarja a földet. 
Nagyon szeretem őket ilyenkor, amikor a paprika és paradicsom már nem terem a kertben. Ámbár paprikát szoktam venni, mert azt nem akarom nélkülözni, de paradicsom nélkül egész jól elvagyok télen, sőt uborkát is ritkán veszek. Nem igazán szeretem a kígyóuborkákat, amit télen árulnak. 

kk_img_20231116_125742.jpg

 Leszedtem tegnap az utolsó brokkolikat is. Volt ami már kinyílt, de magot már nem fog tudni érlelni. Virágzik egy csomó rapini is, otthagytam, majd jönnek a fagyok és lefagynak, az is jó lesz talajtakarónak. 
Ha elállna az eső, most már a brokkolikat is visszadarabolnám, hogy takarják a talajt, de most is esik... már tényleg nagyon tele van a puttonyom az esővel. 

A brokkoliból fokhagymás, tejszínes brokkoli fog készülni és farfallét fogok kifőzni hozzá. 

kk_img_20231116_130923.jpg