2023. SZEPTEMBER

Összességében ilyen szép, meleg, napos szeptember volt. Akadt pár hűvösebb, esősebb nap is, de a hónap zömében csodás idő volt.

1-je:  10 fokos, hűvös első szeptemberi reggelre ébredtünk, kicsit felhős volt az idő, de csendes. Délben 24 fok volt, kicsit felhős, néha kisütött, változó idő volt. 

2-a:  13 fok volt kinn reggel, kicsit felhős, de csendes idő. Egész délutánig szinte felhőmentesen sütött a nap, délben 27 fok volt. Kora délután megjelentek a bárányfelhők. A légnyomás egész magas: 1011 hPa.

3-a:  16 fok volt reggel fél 6-kor. Mennydörgésre ébredtünk, hatalmas zivatar kerekedett és aztán felhős is maradt az ég. Még ilyet nem láttam, de féltek a macskák, lehetett érezni az elektromosságot a levegőben, nagyon rossz volt, még ennyire sose éreztem.
Sok eső leesett, a hátam közepére se kéne már. Reggel 8-kor még mindig szemelt az eső és a levegő is lehűlt 15 fokra. A páratartalom végre 80% alatt van (gondolom, most majd visszanövekszik az eső után),  a barométer viszont érdekes módon nem ment sehová, 1012 hPa. Magas maradt a légnyomás. 
Délben is borult idő volt, 22 fok. 
Délután 4-kor megint jött egy nagy zivatar, rengeteg esővel és jég is esett. 16 fok volt kinn. 5-kor pedig már sütött a nap.

4-e: 10 fok volt reggel, derült, csendes idő. A barométer kicsivel feljebb ment: 1013 hPa. Nagyon erős szél fújt egész nap, de napsütés volt. Du. 2-kor 22 fok volt kinn. Estére elállt a szél. 

5-e: 13 fok volt kinn reggel, derült ég, csendes idő. Délben 21 fok volt kinn, enyhe szellő, derült, kék ég. Ennél jobb időt elképzelni tudok, ezt szeretem a legjobban. Egész nap, derült, csendes, napos idő volt, csodaszép nap volt. 

6-a:  9 fok volt kinn, teljesen derült idő. Napközben is napos, szép idő volt, du. 1 órakor 24 fok volt. 

7-e: 9 fok volt kinn, teljesen derült idő. 

8-a: 10 fok volt reggel, derült, csendes idő. A légnyomás már nagyon magas, 1015 hPa.

9-e:  11 fok volt reggel, derült, csendes idő. A légnyomás továbbra is nagyon magas, 1015 hPa.
Du. fél 2-kor 25 fok volt. Enyhe szellő volt egész nap, délutánra az is elült.

10-e:  12 fok volt reggel, derült, csendes idő. Du. fél 2-kor 26 fok volt, derült, napos, nagyon szép, őszi idő volt. 

11-e:  12 fok volt reggel, derült, csendes idő. Csodaszép párák voltak az alacsonyabban fekvő részeken. A légnyomás kicsit esett, már csak 1011 hPa.

kk_img_20230911_062541.jpg

12-e: 15 fok volt kinn reggel, később mértem, 8 órakor, máskor 6 körül szoktam. Derült, csendes idő. Du. 3-kor 29 fok volt. 

13-a: 12 fok volt kin reggel, derűs, csendes idő. A légnyomás kicsit esett megint, már csak 1008 hPa. Napközben is napos, meleg idő volt, mint az előző napokban.

14-e: Enyhén borongós reggel volt, esett is valami picike eső, de éppen csak vizes volt az út, a földön szinte nem is látszik. Reggel 8-kor 19 fok volt.
Délben 22 fok, feltámadt a szél és észak, észak-nyugat felől nagyon fekete felhők jöttek. Fél 1 körül elkezdett zuhogni, irdatlan nagy eső esett, a hőmérséklet visszaesett 19 fokra. 

15-e: 13 fok volt reggel 6-kor, de hideg szél fújt, borús idő. A légnyomás 1011 hPa, kicsit emelkedett. Napközben megint kisütött a nap, de néha felhők is jöttek. Kellemes 24 fok volt. 

16-a: 14 fok volt reggel, kicsit felhős idő, de később elkezdett kiderülni. A légnyomás 1011 hPa, nem változott. napközben felhősebb és napos időszakok váltották egymást, 25 fok körül volt. 

17-e: 12 fok volt kin reggel, derűs, csendes idő.  Délelőtt feltámadt a szél. Nagyon jó idő volt, a délelőtti szél hamar elült, sütött a nap, talán kicsit fülledt volt az idő. Du. 4-kor még mindig 26 fok volt. 

18-a: 13 fok volt kin reggel, nagyon párás, de derűs, csendes idő. Nagy ködök gomolyogtak lenn, mellettem a kaszálón is és kinn a völgyben is. Napközben többé-kevésbé sütött a nap, volt pár felhő is, kicsit feltámadt a szél. Du. fél 2-kor 26 fok volt. 

19-e: 18,5 fok volt kinn reggel 5 órakor... nem is emlékszem, hogy szeptember második felében valaha ilyen meleg reggel lett volna. Be van borulva az ég, úgy tűnik az éjjel eső is esett. 
Napközben is borult maradt az idő, esett az eső, nem erősen, de szinte folyamatosan volt sűrű szitálás. Délben 19 fok volt, a légnyomás kicsit esett: 1006 hPa. A páratartalom megint 80% fölött van. 

20-a: 11 fok volt reggel, derült, de párás idő. Napközben gyönyörűséges, verőfényes napsütés volt. Du. 1 órakor 23 fok volt kinn. 

21-e: 13 fok volt reggel, felhős, de fokozatosan kiderült az ég. Jó meleg, többnyire napos idő volt kinn. 

22-e: 15 fok volt kinn reggel, derült idő, de elég gyorsan beborult az ég. Napközben fülledt meleg volt, kisütött, beborult, délután 6 órakor 23 fok volt kinn. A légnyomás nagyot esett, 1002 hPa. 

23-a: 17  fok volt reggel, borongós, párás levegő. A beígért egész napos esőből nem lett semmi, még a nap is kisütött és jóval melegebb is volt, mint az ígért, de nem néztem hány fok volt. Estére eredt el az eső. 

24-e: Reggel nem volt hideg, 14 fok volt, de napközben se lett sokkal melegebb, délben 16 fok volt. Reggeltől esett az eső (éjjel is volt eső), fújt a szél, összességében hideg, kellemetlen idő volt. Délután kicsit kiderült az idő, de nem tartósan, hol beborult, hol kiderült, de legalább már nem esett. 

25-e: 13 fok volt kinn, de sokkal hidegebbnek lehetett érezni, mert fújt a szél. A ház is sokkal jobban lehűlt. Az ég derült volt, pár felhő volt csak. Napközben kisütött a nap, jó meleg volt. Nem mértem hány fok, de húszon bőven felül volt. 

26-a: 14 fok volt kinn, derült, napos reggel. Napsütéses, meleg idő volt kinn napközben is. 24 fok. 

27-e: 10 fok volt kinn, derült reggel, már nehezen világosodik. 6:16-kor még félhomály van. Napközben napos, jó meleg idő volt. 

28-a: 10 fok volt kinn, derült reggel, de hideg szél fújt (korán keltem, még csillagos volt az égbolt). Du. 15 órakor 24 fok volt, napsütés.

29-e: 9 fok volt reggel, derült, de fokozatosan hűl az idő. Napközben még jó, de a kora reggelek és az esték egyre hűvösebbek. Már három napja csukott ablaknál alszom. 

30-a:   9 fok volt reggel, derült idő. Napközben fokozatosan beborult az ég és délután fél 3 körül eleredt az eső. nem sok, de annyi, hogy a kertészkedésemet kivégezze. 20 fok volt ekkor. Borult is maradt az idő, így búcsúzott el a szeptember.