Apró-cseprő...

Eddig tartott a szeptemberi nyár, bár nekem az utolsó pár napban már megint túl meleg volt. Azt várom, amikor 22 fok lesz és akkor süt a nap, azt szeretem, mert akkor lehet kinn lenni, nem égeti a fejem a nap, nem szakad rólam a víz a legkisebb erőlködésre is. 
Tegnap esett egy hatalmas eső, aztán egész délután lassan esegetett, most minden csupa víz és hűvös is van. 

Szerdán kiültettem az ÚjDudvákat, a japán szellőrózsát a kút mellé, a pettyegetett orvosi tüdőfüvet a tuják alá, ahol éppen betelepítés alatt van a terület és az egyik krizantémot is oda tettem, a másikat pedig egy megüresedett részére a fenti évelőágyásnak. Hogy aztán megmaradnak-e azt nem tudom, a krizantém az olyan, hogy mindig a következő évre derül ki, hogy áttelelős volt, vagy sem.
Illetve az életfák alatti hely nagyon száraz, de abban reménykedem, hogy majd amikor teljesen be fogja takarni az aljnövényzet, akkor majd jobban meg fogja tartani a nedvességet és fenyőkéreg mulcsot is kap majd.  
Meglátom, szerintem az a kert legszárazabb része. Lehet, hogy majd odavezetek egy csepegtető csövet jövőre, végig azon a sávon. 

Kiszedtem a rettenet sok  Azúrkék Kommelínát is (Commelina communis), jövőre azt hiszem azt is irtani fogom (muszáj lesz), ahogy megmozdítottam, csak úgy hullott ki belőle a mag. Vastagon terítette be a talajt. Ha engedném beborítaná az egész kertet. 

Nem tudom mi bontotta le az egyik komposztálómat, de kidőlt az oldala. Szerintem a macskák cirkuszoltak, vagy róka kergetőzött valamivel az udvarban. Sőt az egyik jujubát is kifordította valami a földből... megáll az eszem! Mentem le meglocsolni a két kis jujubámat, hát az egyik a földön fekszik, ki van rángatva a talajból. Még jó, hogy nem pusztult el. 
Időnként olyan kártékonyak ezek a kertlakók, mint a Colorado bogár, ilyenkor haragszom rájuk. 

Éjjel felébredtem és kinéztem az ablakon, látom, hogy valaminek görbül a háta a tetőn. Azt hittem róka, meg is kocogtattam az ablakot, hogy húzzon el innen, de Herkuló volt. Már megint állandóan éhes. Azonnal odajött az ablakhoz és olyan könyörgőn nézett befelé, de nem kapott semmit, éjjel már csak nem fogom etetni... bélpoklos. 
Amúgy meg úgy néz ki, mint azok a gizda palik, akik ha oldalra fordulnak, úgy néznek ki, mintha terhesek lennének, mert csak a pocakjuk nagy. Herkules pont ilyen, sovány macska, a pocija meg csak úgy domborodik és egyszerűen nem tudom elképzelni sem, hová tűnik el a macskában/ból az a rengeteg kaja.  

Böbike pedig megint a fotelemre pályázik, tegnap kicsit aludt benne, de ma reggel kipateroltam belőle, különben hetekre megint elfoglalná. Tudomásul vette, viszonylag békésen. 

kk_img_20230914_113432.jpg

Az őszirózsák még mindig szépek, de már nem sokáig fognak tartani. Hagyok majd párat magot érlelni, a többi szerintem a hétvégén mulcsként fogja végezni. 

kk_img_20230907_171931.jpg

A dáliák kifejezetten szeretik az őszt és a hűvösebb hajnalokat. 

kk_img_20230907_172100.jpg

Meg akartam örökíteni babás színeket együtt, olyan valószerűtlenül kék volt a szarkaláb és rózsaszín a phlox és együtt annyira jól néztek ki, de a kép nem adja vissza, sajnos. 

kk_img_20230908_165929.jpg

A japán szellőrózsa még mindig csodaszép. Tavaly egy picurka kis tő volt, az aszályban mindig kapott egy kicsi vizet, mert folyton lekókadt és milyen nagyra nőtt az idén. 

kk_img_20230908_170027.jpg

Clematis 'Arabella'

kk_img_20230908_170313.jpg

Az Árnyas kertben nyílik a tarackoló kékgyökér és látszanak a rószaszín szellőrózsák is. 

kk_img_20230909_171656.jpg