Őszül a kert

9 fok van kinn, ez azért durva. Teljesen derült az ég, csend van, szél sincs. 

Böbe még most is a paplanom alatt alszik. Nincs szívem felkelteni a Malackát, láthatóan nagyon élvezi. :) Azért van kényeztetés, na! :))) 

kk_img_20230811_070048.jpg

Tegnap délután kitakarítottam az előkertet. Rá se ismerni, annyira sok fű volt benne, hogy már szinte ellepte, a vihar után a kúpvirágok teljesen lefeküdtek, nem is tudtam mindet megmenteni, mert ahogy fel akartam őket emelni, el is törtek.
Visszavágtam itt is az ernyős verbénát, mielőtt túlzottan szétszórja a magját. Még gondolkodom, hogy teljesen széttúrom az előkert egy részét, mert valahogy nem akar kialakulni. 
Van benne pár növény, ami köti a formát, pl. a pálmaliliom, ami még soha nem virágzott... de még reménykedem benne. 
Beleültettem kb. 3 éve egy lassan növő kis tuját is, de azért azt nem gondoltam, hogy a lassan növés az évi fél millimétert jelent. Gyakorlatilag meg se mozdul. Él, haragos, sötétzöld, olyan ott, mint egy mérges, kis, zömök törpe, de nem növekszik sehová.

kk_img_20230811_075353.jpg

Illetve kötik a hagymások is, tavasszal azért nem ásom fel mert a krókuszok-nárciszok-tulipánok, ősszel meg az őszi krókuszok miatt, de az idén lehet, hogy beáldozom a virágzásukat. Nagyon el van szaporodva benne a törpe írisz is, a nagy krémszínű írisz is... csak nekidurálom magam egyszer valahogy. 
Ott van a szennyvízakna is és a vízakna is, nem egyszerű benne rendezkedni. 

Valamelyik nap feldolgoztam egy kissé túl nagyra nőtt sárga cukkinit is, kockákra vágtam és kevés olajon, pici sóval megpároltam. Így elkrémesedik minden pépesítés nélkül és éppen ez a cél, mert ebből aztán cukkini kence lesz pirítósra majd télen. Ez bement a fagyasztóba és majd frissen sütök alá hagymát-fokhagymát és jól befűszerezem és télen fincsi kence lesz belőle, de tésztára is finom, jó sok parmezánnal. 

Rengeteg cukkinim van, meg kéne próbálni mégegyszer üvegbe is eltenni. Tavaly megromlott és kicsit idegenkedek most tőle, de mégis meg kéne valahogy tanulnom üvegekbe is befőzni ilyesmit is. Egy problémám van, nagyon kevés az idén a bazsalikomom. Tavaly iszonyú sok volt, hatalmasak, pedig alig vetettem. Az idén vetettem rengeteget és mégis alig lett. Ehhh, nem lehet kiszámítani. 

kk_img_20230809_112816.jpg

A bugás hortenzia úgy tűnik nagyon szereti a helyet, mert csodaszépen növekszik, csak ne lenne körülötte az a rengeteg gyom, főleg folyondár. Pedig közvetlenül körülötte most is le van rakva vastagon papírral és az összes kukoricacsuhét is odaraktam, ami a főtt kukoricának valóról lejött. 

kk_img_20230803_071150.jpg

Újra nyílnak a szarkalábak is, rengeteg bimbó van rajtuk! 

kk_img_20230803_071258.jpg

A Cosmosok is nyílnak, párat fel kellett támasztanom a vihar után, de még mindig dőlnek mindenfelé, szereznem kell támaszokat nekik. És az idén pár új fajta is van, sőt fehéret is láttam valamelyik nap. 

kk_img_20230803_071726.jpg

kk_img_20230803_071745.jpg

kk_img_20230803_071752.jpg

Bepirosodott az olasz kontyvirág termése is, remélem most már évről évre egyre több lesz. Még nem látszik most, de télire a levele is elő szokott bújni és nagyon szépen díszít a kertben, de már ettől is őszies lett a hangulat a kertben. Egyébként is őszies lett a hangulat, mások a színek, a fények... de lassan megállíthatatlanul őszbe fordulunk. Olyan gyorsan szalad az idő...

kk_img_20230806_122815.jpg