Esők és virágok

Megint kinn töltötték az éjszakát a Böbe meg az Elza. Hajnalban engedtem be őket. Még nem raktam össze az ágyat, amikor megláttam, hogy a Böbe a paplanom közepén alszik. Na, mondom, majd jól lefordítom róla, de olyan tud lenni, mint egy darab tégla, amikor nem akar elmenni. Hengeredett egyet és feküdt tovább. :)))
Úgy kellett lerázni a paplanról, aztán a szőnyegen ült csukott szemmel és dűlöngézett a fáradtságtól. 
Végül ölbe vittem be és tettem a takaróra. Most alszik, Elza is. Akartam róluk fotót csinálni, de ilyenkor a kinn éjszakázás után mind a kettő olyan, mint az igazi vadállatok. Rögtön rezzennek és ugranak az első neszre. 
Inkább hagyom őket aludni.

***

A tegnapi kertészkedés is kifújt... éppen kimentem, amikor hátranéztem és "ÚristenMiJönOtt?" felkiáltással nagyon gyorsan visszahúztam a cipzárt a kis fóliaházikómon és berongyoltam. Mire beértem már szakadt az eső. 
Egyébként is csupa sár minden a pénteki esőtől...is, meg az újabbaktól is. Még elindultam párszor kimenni, de örökké elkezdett esni, végül feladtam. 
Ma se tudok majd túl sok időt tölteni kinn, veszett szél fúj, nem jó kinn lenni. 

Csináltam amit benn lehet. Azon túl, hogy kitakarítottam, elkezdtem átültetni pár palántát az ablakból. Nem vacakoltam velük túl sokat, nem szedtem szét egyesével, ahogy szoktam, hanem nemes egyszerűséggel betettem nagyobb cserépbe. 
Így fogom csinálni az összessel, majd szétszedem akkor, amikor kiültetem a kertbe. 
Ismét megállapítottam, hogy nem lesz elég a hely, jövőre nagyobb kell... kéne egy rendes kis üvegház a kertbe, de aztán valahogy mégiscsak elfértem tavaly is és nem vettem. Most már csak egy-két hét és minden mehet kifelé. Általában ez tart vissza az üvegház vásárlástól, nem lenne szerintem jól kihasználva.

A fóliaházikóban kelnek odakinn a büdöskék, őket lassan ki lehet onnan tenni, elvannak már a szabadban is. 
Egy nem kelt ki, az óriásbüdöske, de annyi baj legyen. Illetve a bordó-narancsból csak egy kelt ki, ezt majd utána kell ültetnem, mert azt a fajtát nagyon szeretem. 
Pedig annyira  ügyelek rá, hogy a legszebb magokat szedjem és néha mégis rosszul kelnek. 

Az ablakpárkányról kiköltözöttek helyére pedig ültettem szárnyastermésű borkórót (Thalictrum delavayi), rózsaszínű borkórót (Thalictrum rochebrunianum) és kökörcsint (Pulsatilla vulgaris). 
Meglátom mi kel ki, nagyon remélem, hogy mindenből lesz legalább pár darab. 

Illetve van pár magom betéve csírázni is nedves papírra, zacsikba, de eddig csak a lila füzérajak csírázott ki. Már be is vannak ültetve pohárba és szépen fejlődnek. 
Most próbálkozom a csecsuáni borssal, tavaszi hériccsel, bordó völgycsillaggal és rózsaszín mocsári hibiszkusszal. 

Ma reggel pedig a pepino-t ültettem át nagyobb cserépbe és vetek újabb magokat is, mert a négyből csak egy kelt ki. Még van egy csomaggal. Illetve nagyon rajtam van az ültethetnék, még vetek gyűszűvirágot is és bögrevirágot is, hogy legyen jövőre is. Szerintem az idei tövek már nem fognak jövőre virágozni, ámbár érdekes, mert gyűszűvirágból van 4. éves tövem is. 

Lassan kinyílnak a kockásliliomok is. Örömmel látom, hogy szaporodtak is. Két helyen van a kertben és mindkét helyen több van belőle, mint tavaly volt. Különösen az előkertben örülök neki, mert évek óta csak egy szál volt, most pedig 3 van, bár még nem mindegyiken van bimbó, de majd jövőre biztos lesz. 
Tavaly egyébként szedtem róla magot is, megpróbálom szaporítani így is, hátha sikerül. 

kk_img_20230415_145941.jpg

A tűzgyöngyvirágok is szépen fejlődnek. Még nem tudom, hogy mikor lesz szaporulat, de nagyon várom. Drága növények, viszont nagyon jól tűrik, mi több, szeretik a helyet a keleti életfák alatt. Azon a részen (is) még sok növényre lesz szükségem, hogy ne a gyom legyen az úr. 

kk_img_20230415_150008.jpg

kk_img_20230415_150019.jpg

A hátsó (nagy) kert császárkoronái. Így dupla ideig nyílnak, mert amikor elnyílik az előkertben, addigra kivirágzik hátul. :) 

kk_img_20230415_150519.jpg

A kis lopikált törpemanduláim. :D
A közeli városban rengeteg van, szinte mindenhol ez van sövényeknek ültetve és pár éve kihúztam egy kis szálat. Már szaporodott is, remélem majd tudok tenni a kert másik helyére is belőle idővel. 

kk_img_20230415_150542.jpg

Miután kétszer is csutkára elfagyott a magnólia, mégis ki tud erőlködni magából pár virágot. Sajnos szegénykém nem olyan szép,  mint szokott, de azért mutat valamit. 

kk_img_20230415_150708.jpg

A tőzikék is csodaszépek az idén, szépen szaporodnak és egyre több virágot mutatnak évről évre. Jó látni, ahogy fejlődik a kert. 

kk_img_20230415_152237.jpg

Nagyon szépen indulnak a fűszer- és gyógynövények is. A képen fölül van citromfű, 4 lestyán és balra alul a szépen áttelelt korianderek. 

kk_img_20230415_150129.jpg