Jönnek a fagyok

Kezdek már agyfaszt kapni ettől az időjárástól. 
Nem mintha bármit is tudnék ellene tenni, de évről évre egyre rosszabbak és szélsőségesebbek a tavaszok, lassan lemondhatunk az olyan megszokott gyümölcsökről, mint a sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye... 
Ez most mindent fog vinni, tegnap még sokkal barátságosabb volt, de ma ez az előrejelzés itt nálunk: (ui.: napközben kicseréltem, ez már nem annyira durva, mint a reggeli volt)

Félig nyitva van a szilva virágja, az őszi is és a cseresznye is. Gondoltam letakarom fagyvédő fóliával a kis őszibarackfát, őt még körbe tudnám tekerni, de minek? 3 napig tartó  -4-5 fok ellen nem tudom megvédeni. 

A kertben eddig a retek kelt ki egyedül, ez azt is vinni fogja, a pici növénykék nem fogják kibírni ezt a hideget. 
Bíztam abban, hogy a magnólia alsó ágain legalább lesz virág, de szerintem ez azt is ki fogja nyírni. 

Azt hiszem, hogy egyszerűen elengedem a hagyományosan megszokott gyümölcsöket, mást fogok telepíteni, olyasmit, ami terem is, pl. almát. 
Tulajdonképpen örülök, hogy eddig nem vettem egy gyümölcsfát sem,  mert most egész másképp gondolkodom arról, hogy mit érdemes telepíteni. 
Néztem hétvégén a kertészetben, csodaszép, nagy datolyaszilvafák voltak... jó, hogy nem vettem meg, pedig álldogáltam mellette egy darabig. Nem is tudom mi lenne az almán és a birsalmán kívül olyan, amit érdemes lenne termeszteni. Mindenesetre a mézbogyónak örülök, hogy megvettem és azt hiszem az epret is még jobban el fogom szaporítani a kertben, ahogy a szedret is. 
A fügét most még be tudom takarni, talán jövőre is, de pár év múlva, amikor már nagy bokorrá növekszik, akkor cseszhetem. 
Hát ez van, nekem csak pár fám van, de együttérzek azokkal, akik gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. 

Tegnap egyébként nem foglalkoztam a kerttel, elmentem kirándulni. Hoztam az erdőről egy csomó keltikét, bogláros szellőrózsát, egy érdekes, pirosas lilás ibolyát és bablevelű varjúhájat, el is ültettem mindet. A keltikét a már meglévők mellé tettem, a többit a lombos, ligetes részre. 

kk_img_20230402_153755.jpg

Érdekes ám, néztem az erdőben a bársonyos tüdőfüveket és elég kicsikék, legfeljebb pár szál, nem tudnak megnőni. Amit viszont tavaly hazahoztam, mint hatalmas, csodaszép bokrokká fejlődtek, jó helyük van nálam az életfák alatt. 

kk_img_20230325_135957.jpg

Közben kinyíltak megint virágok, amiket most a fagy valószínűleg szintén ki fog végezni. Egy fagyos éjjelt még kibírnak, de 3 ilyen hideg éjszakát... csak abban tudok reménykedni, hogy nem lesz annyira hideg mégsem. A nárciszok is most indulnának... aztán nyáron meg majd döglődünk a 40 fokban meg a szárazságban. A legrosszabb irányba változik a klímánk. 

A májvirág is nagyon kis szép, remélem, hogy megmarad. 

kk_img_20230331_111733.jpg

A szellőrózsáról februárban már egyszer lefagytak a bimbók, a januári meleg előcsalta őket... most megint annyi lesz nekik is. 

kk_img_20230401_112531.jpg

Császárkorona. 

kk_img_20230401_140745.jpg

Megmutatta magát az egyik  kakasmandikó is, a fehér is kikelt, de azon nem látom, hogy virágot is akarna hozni. 

kk_img_20230401_145607.jpg

Indulnak a korai tulipánok is. 

kk_img_20230402_152748.jpg