Új növények

Holnap már március lesz! Trallalá! :)))

-5 fkot ígértek ma reggelre, de csak 0 van itt az ablakban 6 óta után, viszont a macskák vize fenékig be volt fagyva, tehát kora hajnalban hidegebb lehetett, de akkor se -5. 

A hétvégén a képek nézegetése közben gondolkodtam azon, hogy tulajdonképpen még novemberben is virágokat fotóztam kinn a kertben. Gyakorlatilag az esőzések miatt decemberben szorultam be. Ezt azt jelenti, hogy csak ez a 3 hónap, a december-január-február, amit benn kell tölteni az időjárás miatt, de mégis olyan hosszúnak tűnik. 
Persze közrejátszik az is, hogy ősszel hamarabb sötétedik, ezért a beszorulás sajnos hétközben már hamarabb bekövetkezik, legalábbis annak, aki dolgozik 

Érdekes dolog ez, mert ősszel már általában jól esik behúzódni, mint a csiga a házába, de tavasszal meg már majd megőrülök, hogy mehessek kifelé.

Hétvégén megint vettem egy rakás dudvát a LIDL-ben, sose jövök el üres kézzel, de amiket vettem, azok mind évelők. Megint jött haza kétféle árnyékliliom, ezzel már rengeteg árnyékliliomom lesz. 2 van egy csomagban és mindből vettem szinte minden alkalommal. 

Mindet elültettem cserepekbe, amikor elmúlnak a fagyok, akkor majd szépen kiköltöznek először a ház elé, aztán a kertbe. Egyelőre a pinceablakban vannak, ahogy tavaly is voltak. A legelső adag meg kinn van széna alatt a ház mellett... remélem átvészelték a múltkori fagyokat. Ha igen, akkor a mostani már meg se kottyan nekik, ha nem akkor meg már úgyis mindegy. 
Szerintem túlélik. Tavaly a Starkl-tól a márciusi -9 fok előtt jöttek meg a növények és kiültettem őket, egy se pusztult el. 

kk_img_20230226_121008.jpg

Beugrott a kosaramba egy rózsaszínű Astilbe, egy szibériai írisz (legalább harmadszor vettem most, de nem maradt meg sose, de nem adom fel), egy sárga sásliliom és egy évelő kúpvirág, ami jó 2 méteresre nő meg. 
A díszcsorbát nem most vettem, de azt is elültettem dobozba, majd kiköltözik, amikor jó idő lesz. Illetve nem fotóztam le az árnyékliliomokat, mert azokból már van tengernyi, de kell is. Be akarom ültetni velük a cserjék alatti területet, hogy kinyírják maguk alatt-között a nyomorult tyúkhúrt. 

A múltkori szerzemények már szépen növögetnek a pinceablakban: akkor is vettem árnyékliliomokat, egy phlox és kétféle (sárga és rózsaszín) cickafark nőnek. Csak elmúlnának már a nagyobb fagyok, de holnapra megint -5 fokot ígérnek és a következő napokra is -4-5 fokokat. 

kk_img_20230227_122650.jpg

kk_img_20230227_122658.jpg