Hétvége

Nem tudom mi volt itt az éjjel, de hatalmas széllökések lehettek. Reggelre fel volt borítva a teraszon még a letakart hinta is, de felborult az egyébként üres, nagy víztartó amfora is, ami a sarokban állt és a kis melegház alja, ami a falhoz volt kitámasztva a ház mellett. Ezek elvileg védettebb helyek... reggel gyorsan mindent visszaraktam a helyére, de elég félelmetesnek tűnik ez így. A hintát már kimozgatta a szél eddig is egy kicsit a helyéből, de most fel volt borulva és 90 fokkal elfordulva. Mekkora szél lehetett itt az éjjel? 

Amúgy meg hiába a jó meleg idő, nem engedett ez a hétvégi időjárás kertészkedni. 
Tegnap is kb. félórát töltöttem kinn, aztán akkora hatalmas eső jött, de egy pillanat alatt leszakadt, hogy csak néztem. Óriási szélviharral, minden előzmény nélkül, egyik pillanatról a másikra tört ki délben, aztán délután is volt egy ugyanilyen. 
Utána már semmit nem lehetett kinn csinálni, minden csatakosra ázott, most már tényleg elég lenne az esőből. 

Viszont legalább csodaszép szivárványban volt részünk. 

kk_img_20230219_151841.jpg

Azért ha kis darabokban is, de az előkert lassan kipofásodik, sikerült kiszednem a gyomok (tyúkhúr) zömét. Újra fog nőni, mert szinte lehetetlen kigyomlálni, de az újra növőket, már könnyebb lesz kiszedni... feltéve, hogy az időjárás kienged a kertbe. 
Kezd olyan érzésem lenni, mint tavaly augusztusban, amikor megérkeztek az esők. Napközben - ugye - dolgozom, akkor nem tudok kertészkedni, délután 5-re meg kb. két hétig minden nap leszakadt valami monszunszerű eső. Akkor gyomosodott el annyira a kert, egyszerűen nem lehetett kimenni. 

Visszavágtam pár lágyszárú évelőt is, az évelő őszirózsákat és krizantémokat, kiszedtem pár elszáradt kúpvirág szárat is, meg ami még ősszel benne maradt. Zöldellt ott egy nagyra nőtt szeplőlapu is, azt hittem áttelel, de az utóbbi hetek fagyos hidege elvitte. Érdekes kék lett a fagyok után a levele. 

És találtam pár újabb krókuszt is, lilák, de az a krókusztelep, amiben elkezdtek nyílni, az vegyes lesz, ezek az első fecskék. 

kk_img_20230219_102333.jpg

Találtam virágtámasznak valókat is az OBI-ban, betonvasak, 6 mm vastagságú és kb. 2 m hosszú lehet. Vettem 3-at, csak kipróbálandó, hogy meg tudom-e csinálni. Sikerült, így most van 3 újabb virágtámaszom. 
Szépen elbattyogtam velük a diófához és a törzsénél hajlítottam meg, aztán letettem a földre és egy deszkát raktam rá és a deszka mellett felhajtottam a szárait. 
Nem én találtam ki, a neten láttam, hogy csinálják, egyszerű volt. Fogok még venni, de jó lenne hosszabb is, amiből magasabbat tudok csinálni. 

kk_img_20230218_122733.jpg