Behavazódtunk

Nem nagyon, de tegnap fehérré változott a táj. Nem ígértek pedig havazást, el is mentem Pestre. Az előrejelzés ellenére visszafelé már végig zuhogó hóban és pancsban jöttem, nem volt jó. 

Csináltam viszont képeket a havas kertről. Nagy ez a kert, néha ilyenkor fogom fel, hogy mekkora, mégis időnként úgy érzem, hogy még nagyobbra lenne szükségem. Aztán amikor beindul a vegetációs időszak, akkor meg nem bírok vele. :))))

Viszont az idén már még inkább másképp fogok kertészkedni. Le fogom rakni a szalmát-szénát, még mielőtt nagyon elkezdene kiszáradni a föld, mert meg kell őrizni a csapadékot, ha már vagyunk olyan szerencsések, hogy ezen a télen ennyit kapunk belőle.

Itt a tuják alatt egy sávban már  vannak növények, de sokkal jobban be kéne ültetni, ez a rész (is) még alakul.  

kk_img_20230127_145937.jpg

Itt látszik, hogy a kert észak felé lekonyul. A nyarakat tekintve lehet, hogy ez nem is olyan kedvezőtlen dolog, mert nem árnyékos, annyira nem lejt, de legalább nem éri az égető napsütés olyan nagy szögben. 

kk_img_20230127_150018.jpg

Ezt is át fogom rendezni. A bal oldali boltív alól majd ki akarom venni a kis oszlopot, de ki kell belőle fejtenem valahogy a Clematist és átvezetni a boltívre. majd virágzás után akarom. Tavaly elrontottam, mert nagyon visszavágtam, épp azokat a hajtásait, amiken a virágait hozta volna. 
A jobb oldali boltívet pedig meg akarom fordítani, mert egy futórózsa miatt van ott, de szebb lenne megfordítva. Az ágyásba is ott van ösvény, szép lenne a futórózsát az ösvény fölött átvezetni. 

kk_img_20230127_150033.jpg

Ez itt a beomlott pince oldalról és mögötte az "erdő". Abba a részbe még nem igazán jutottam el. Azt a nagy diófát jó lenne onnan kivágatni, mert mindent beárnyékol, nem jó a diója és ebből tört le tavaly a vihar egy fányi ágat, már nem érzem biztonságosnak azt a fát. 

kk_img_20230127_150115.jpg

Ez a kert másik fele és ennek a fele (a kép alsó részén a veteményes), a többi rész (a füstölő bodegán túl) még alakul. 

kk_img_20230127_150148.jpg

kk_img_20230127_150225.jpg

Ez a rész van a füstölő bodegán túl. Itt kapott helyet az epres és a fűszeres rész is, de már alakul benne egy évelős rész is, meg itt vannak a szőlők, szilvafák... hú nagyon vegyes. 
eredetileg ez szőlős volt, szilvafákkal, de a szőlő zömét kinyírtam innen. Öreg is volt, nem is jó fajták és sok is volt. Nem kell annyi. 
A szilva se jó fajta, betegek is, szívem szerint kivágnám őket onnan, de szegény apu már így is azt mondta, hogy favágónak kellett volna mennem. Ezeket ő ültette és fáj a szíve értük. 
Így is sok fát kivágattam már, de kellett a hely nekem másra. 

kk_img_20230127_150244.jpg