2022. December

Mostantól elkezdem megint írni az időjárást, mert néha jó visszanézni, hogy milyen volt az idő. Az ember könnyen felejt és az évek elég hamar összemosódnak. Ráadásul nagyon szubjektív, hogy kiben, hogy marad  meg. Pl. 2021.  telére mindenki úgy emlékszik, hogy milyen enyhe volt, pedig a február annyira hideg volt itt nálunk, még -17 fok is volt. Voltak napok, amikor napközben se ment -8 foknál feljebb és még hó is volt. Évek óta nem láttam akkora jégcsapokat, mint amik akkor lógtak a tetőről. (Már nem lógnának, mert közben megcsináltattam a csatornát.) Emlékszem a cicák majd megfagytak, Elzát akkor költöztettem be a verandára, aztán jól ott is ragadt... Herkuló akkor még nagyon vad volt, de ő is engedte, hogy  betakargassam a testét meleg takaróval. :) 

Szóval ezek unalmas bejegyzések lesznek, át is lehet majd lapozni rajtuk, de így bárki visszanézheti majd, amit érdekel, hogy milyen idő volt, persze ez itt az északi részre, a Mátra környékére igaz, másutt lehet, hogy teljesen más az idő. 

1-je:  Ma reggel -1 fok van kinn és fúj a szél, ettől sokkal hidegebbnek lehet érezni, mint ami van. Az ég derült. 

2-a: -1 fok van kinn, deres minden. Derült az idő, csend van kinn, a szél sem fúj. 

3-a: 2 fok volt ma reggel és napközben napsütés, jó idő. Délután fél 3-kor 6 fok van kinn. A szél sem fúj, szép idő van. 

5-e: 5 fok van reggel, borult idő és esett az eső. Posvány egy idő, az már biztos. 

6-a: Ma reggel nagyon csúnya idő van, nincs hideg, (5 fok van) de esik az eső, szürkeség... posvány. Nemszeretemidő.

7-e: 4 fok van kinn reggel  9-kor, borús idő. Nem esik, nem fúj. 

8-a:  0 fok van kinn reggel az ablakban, alacsonyabban biztos hidegebb, de itt fenn is befagyott Herkules vizes edénye. Borús az idő és csapadékot ígérnek, sok csapadékot, kíváncsi vagyok lesz-e. (ami azt illeti már nem hiányozna, nagyon nedves a kert)
Napköznem sem esett, sőt, délután akadt egy-egy perc, amikor előbújt a nap is.

9-e:  Borús a reggel, de enyhe. 2 fok van kinn, szél se fúj, még nem esik. Nagy esőzéseket ígértek mára és az elkövetkezendő 3 napra, biztos azt érzem, mert nem nagyon tudtam aludni. 
Délelőtt elkezdett esni és egész nap esett az eső, sötétség volt és délutánra hideg szél támadt. Estére már ömlött az eső, borzasztó mennyiségű víz jött le, nem kéne már. 

10-e:  A reggel enyhe volt, nem néztem hány fok, de nem volt hideg. Borús volt, de már nem esett. Délután 3 óra körül kezdett megint rá az eső... hú, de jó lett volna ez a nyáron, de nem most! Estére viharos szél támadt, de nem sokáig.

11-e:  Nincs fagy ma sem (még), de reggel esett az eső, illetve kicsit később már havas eső. Ahogy kezdett világosodni, olyan fura volt a táj, aztán rájöttem, hogy azért, mert kicsivel feljebb már fehér minden, nem is sokkal magasabban. 

12-e:   0 fok van kinn reggel, esett a hó az éjjel. Nem sok, de arra elég, hogy fehér lett a táj.  Csened, borús idő van kinn. 

13-a (LUCA napja):  -6 fok van ma reggel, derült az ég, csendes az idő. Egész nap derült volt az idő, nem igazán ment 0 fölé a hőmérséklet. (Januárt mutatja)

14-e:  -3 fok van kinn reggel, szerencsére nem lett olyan erős fagy, mint amit jósoltak. Borús az idő, csendes, enyhe légmozgás van. (Februárt mutatja)

15-e:   -1 fok reggel, borult, csendes.  (Márciust mutatja)

16-a:  Esik az eső, (valószínűleg éjjel is esett) nagyon be van borulva és nagyon viharos szél fúj kinn. (Áprilist mutatja)

18-a:  Reggel korán, fél 6 körül 0 fok volt kinn, aztán elkezdett megfagyni. 8 körül már -1 fok volt, 11-kor ismét 0 fok volt. Derült ég, napsütés. Nincs szél. (Júniust mutatja)

19-e:   Ma reggelre -6 fokot ígértek, de szerencsére csak -1 fok volt. Borús volt az ég, csendes az idő. Délelőtt is kicsit borongós, fél 10-kor -0,5 fok van, nem igazán melegszik az idő. (Júliust mutatja)

22-e:  Nincs az időjárásban semmi említésre méltó. A két napra ígért mínusz fokok elmaradtak, - 1 fok volt a leghidegebb. Nincs szél, borongós, egyhangú, szürke idő van. Du. 13 órakor 4 fok van kinn. Este esett az eső. (Októbert mutatja)

23-a:  Enyhe és ködös, párás a reggel a tegnapi eső után. 3,7 fok van reggel. (Novembert mutatja)

Karácsony:  Szinte tavaszi idő volt, 9- fok volt kinn a legmagasabb hőmérséklet és nem voltak fagyok. Még a nap is sütött párszor. (Decembert mutatja)

28-a:  -4 fok volt reggel, derült az idő, picit felhősödik, ahogy megyünk bele a délelőttbe. 

29-e:  0 fok volt reggel itt az ablakban, de deres volt minden odakinn. Napközben jobb idő lett, 5 fok körül  volt a legmagasabb hőmérséklet és délutánra még a nap is kisütött. 

30-a:  Jobb időt ígértek. Ködös nyirkos, hideg (de nem fagyos) idő volt. Nem volt jó kinn lenni, egész nap borús volt.

31-e:  Enyhe, tavaszias idő volt, reggel ködösen indult, de fagy nélkül. Borús, csendes idő, szél nélkül.