Vasárnap

Tegnap egész nap kinn voltam a kertben és tevékenykedtem, de semmi látványosat nem csináltam. Pedig nem álltam meg túl sokszor, de annyi a a fű, hogy hiába szedem és szedem és szedem, gyakorlatilag alig látszik. 
Négyzetmétereket teszek rendbe, vagy annyit se, de sok helyen elszaporodott a fehér here és azt nagyon nehéz kiszedni, sokáig tart. 

Végül sikerült kiültetnem az összes krizantémot is, egy pár körül a földet már le is takargattam szénával, majd viszek a többi köré is. 
Ezen a képen rajta van az újak közül 6 darab, sőt 7, csak az nem látszik, mert egy pici darabka leszakadt az egyikről, de volt rajta egy pici gyökérke és bedugtam a földbe. Jó idő lesz, még meggyökeresedhet. 
Egyébként a krizantémok nagyon jól gyökeresednek, levágok egy darabot, vagy feldarabolok egy hosszú szárat és egy csomó lesz belőle. 

kk_img_20221023_123651.jpg

Azért fotóztam így le, hogy majd emlékezzek jövőre, hogy melyik melyik volt, mert tuti elfelejtem. Tavaly is lefotóztam őket, de közelről és így lövésem sincs, hogy végül mi maradt és mi pusztult ki. Persze összenézhetném a meglévőkkel, de annyi fotót végignyálazni nincs kedvem. 

A fehér rózsa utáni vágyakozásom is  megoldódott, amikor kiszedtem a csodatölcsért. Már nem volt szép, megártott neki a valamelyik reggeli enyhe fagy (a kolbásztök is  megfagyott). Szóval kiszedtem és alatta ott volt ez a kis rózsa. Már meg is feledkeztem róla, hogy van.

kk_img_20221023_123454.jpg

 Villáztam is egy kicsit, de semmi látszatja nincsen, vagyis alig. A ribizlibokrok körül teljesen elszaporodott a muskotályzsálya. Valahogy ki kell irtanom, mert ez a növény mindent ellep. Sosincs időm vagy a kánikula miatt erőm, hogy levagdossam a virágait időben, na meg sajnálom is, mert a nagy, kék fadongók nagyon szeretik, de ha szétszórja a magját az egy rémálom és most nálam azon a részen igazi rémálom van. Olyan gyökere van, hogy a nagyobbakat csak ásóval lehet kivenni... meg fogok vele dolgozni, mire az összes fölöslegeset kiszedem. Már vagy huszat kivettem, de van még száz, vagy több. 

Vannak nagyon szapora növények, amikkel óvatosnak  kell lenni. A margaréta is ilyen, kipusztult az aszályban a nagy tő, de szétszórta a magját és kb. mindenhol kikelt. Azt is kiszedtem egy csomót, nem kell annyi margaréta. 
Az ernyős verbénától előre félek, biztos abból is rengeteg ki fog kelni, na meg a kúpvirág is. A búzavirágot már zömében kiirtottam, de még most is jön elő és szerintem tavasszal is kelni fog még, jó lesz komposztnak. 

Kivettem már pár büdöskét is, mert némelyiket megcsípte kicsit a hideg és egyébként is el kell kezdeni kitisztítani a kertet, mert amikor már rossz idő lesz kinn, akkor én se szeretek kimenni és nem akarom egész télen az elszáradt egynyáriakat nézni. 
Illetve elkezdtem őket feldarabolni mulcsnak, a bödöskéket, a hatalmas csodatölcséreket, a cola növény visszavágott zöldjét. Jah, elültettem az új helyére a colát is, remélem meg fog maradni. Tuja alatt van, de napos helyen és azt szeretném, hogy kitakarja a komposztálót. Az összedarabolt zöldjét szépen köré raktam. 

Mivel nem tudok ennyi füvet kiszedni, úgy döntöttem, hogy rárakom a geotextilen megfonnyasztott gyomokat, majd szépen kiirtja maga alatt (vagy majd jól begyökeresednek azok is, és akkor nagyon fogok káromkodni). 
Így aztán ma sok vödör fonnyadt cuccot felhordtam a nagyon füves részre, a másutt kiszedett gyomokat pedig szépen szétterítettem a geotextilen. 
Így esett, hogy egész nap melóztam, de nem igazán látszik... hát ez van. 

Itt a kép alján látszik kicsit a lerakott fű. 

kk_img_20221023_123234.jpg

Közben viszont kinyílt a borzas púpliliom és mivel még a jövő hétre is jó időt ígérnek, szerintem az egész bokor ki fog virágozni. Igazán különleges virág. Ő is idei szerzemény. 

kk_img_20221023_123421.jpg

A képeket látva amúgy hinné valaki, hogy mindjárt november van? 

kk_img_20221023_123328.jpg

kk_img_20221023_124313.jpg

kk_img_20221023_123309.jpg

kk_img_20221023_123950.jpg