Őzlábgalóca, védett gomba

Meglátjuk mekkora fagyok lesznek a télen, de erős a gyanúm, hogy jövőre meg fogok küzdeni a búzavirággal, a kúpvirággal, a kamillával, de az ernyős verbénával is. Mindegyik szétszórta a magját és az ernyős verbéna kivételével már az összessel tele van a kert. Sőt, a szappanvirág is szétszórta a magjait és azzal is tele van minden a saját környékén. 
Tavasszal mindig nagyon sajnálok kihúzni egyetlen szál virágot is, ami magától kikel a tél után, de jövőre meg kell majd magamat keményítenem és kiszedni, ami felesleges. Egyrészt, ha túl sűrűek, akkor nem olyan szépek, másrészt az idén pl. az egyik mályvacserjét szó szerint elnyomták a kúpvirágok. 2 van, kicsik még, én ültettem őket dugványról és az egyik az idén a kétszeresére nőtt, mint az, ami a kúpvirágok között volt. 

Megfejtettem - egy cikk  nyomán - a gombáim kilétét is. Nem véletlenül nem tudtam meghatározni, egyik gombáskönyvemben (pedig 3 is van) sincs benne. Őzlábgalóca a neve és védett  gomba. Azt olvastam róla, hogy ehető, de nem szabad leszedni. Én nem akarom őket megenni.
És nem véletlenül tanácstalankodtam a tüskés- (vagy valamilyen) galóca és az őzláb között. Annyiból most elégedett vagyok, hogy óvatos voltam és nem engedtem a magyarázásnak, mert volt aki bizonygatta, hogy az őzláb... hát nem az. 

Azt nem tudom miért védett, nálam évek óta van a kertben, ráadásul az egyik részt ahol nőnek, tavaly fel is villáztam és beültettem virágokkal, mégis az idén jóval több gomba nőtt, bár az is igaz, hogy bőven volt nekik eső is. 

Lefotóztam az életciklusát, mind másik gomba, de volt mit fotózni, most van kinn vagy 20 ilyen gomba és legalább ennyi már visszaöregedett a talajba. 

kk_img_20221001_112604.jpg

kk_img_20221001_112705.jpg

kk_img_20221001_112813.jpg