Céklalekvár és hideg idő

4 fok van kinn, benn 19,7 fok volt amikor felkeltem. A szigetelt ablakok az új, hőszigetelt üvegekkel nagyon jól teszik a dolgukat. Valamelyik nap a nagy szélben idebenn semmit nem lehetett érezni. Amíg az ablakok nem voltak megcsinálva, a konyhában és az előszobában bizony a szeles időben húzott a cúg, de a hideg is ömlött befelé kintről. Megérte az árát, biztos a fűtésben is meg fog mutatkozni, nem hűl le a ház annyira és olyan gyorsan. 
Függetlenül ettől engem majd megvesz az Isten hidege minden reggel, amikor ki kell kelni az ágyból. Szerintem a nyáron hozzászoktunk a meleghez és nem igazán volt átmenet, ez a szeptember nagyon vacak lett, hideg is nyirkos is... mintha az időjárás nem találná meg a középutat, hogy legalább néha adjon egy kis jó érzést. Mindig valami túl... túl meleg vagy túl szeles, vagy túl fülledt...

Valamelyik nap behoztam egy pár hatalmasra nőtt céklát, én még ekkora céklákat az életben nem láttam, a marharépák szoktak ekkorára nőni. Csináltam céklalekvárt, a saját fejem után menve a recepttel.
Eredetileg egy talált recept után csak kis cukorral és kardamommal terveztem, de nekem kívánkozott bele még valami savanykás is, ezért adtam hozzá citromsavat és további íz miatt garam masalát.
Ezek kísérletezések, meglátom, hogy miket sikerül így előállítanom, ez finom lett. 
A céklát sütőben sütöttem meg fóliába csomagolva, aztán lereszeltem és hozzáadtam a fűszereket és jól összefőztem. Mennyiségeket ne kérdezzetek, mert se a céklát nem mértem le, se a többit, az íze alapján  tettem bele mindent.
Azt írják sok helyen, hogy pépesíteni kell, én nem turmixoltam össze, szeretem ha kicsit darabos, ha érezhetően benne marad maga a növény.  

kk_img_20220921_083706.jpg

Szombaton vagy vasárnap (?) egészen sokat tevékenykedtem kinn, pedig nem volt jó idő. Nem szeretem a szeles időt, ha nem fújt volna egész viselhető lett volna, de így... 
Azért kiszedtem egy rakás füvet megint innen-onnan, de nem sok látszatja van. Gyakorlatilag azért szedtem ki, mert alatta nárciszhagymák vannak azon a részen és ezek a füvek télen se fagynak el, főleg ha hideg se nagyon lesz, de ezek még a fagy után is felélednek. Gólyaorrok és pásztortáskák, fehérhere, madársóska, ezeket muszáj kiszednem, mert tavaszra annyi lesz, hogy esélyem se lesz már. Sok a hagymás és az évelő, ha azok közé beszaporodik, akkor bajos, mert villával ki lehet forgatni, ahol nincs beültetés, de a virágok között már kárt okoznak. 
Szóval kimentem egy nagy késsel és amit tudtam, azt arról a részről kiszedtem.
Aztán keddtől semmit se tudtam csinálni, mert délután is jött egy akkora eső, hogy nem lehetett kimenni a kertbe, és tegnap délután is hatalmas eső esett. Így is nedves volt már minden, de most csupa sár a kert. Állt a víz odakinn.

Hétvégén csináltam Elza dobozt is másikat... ez már nem is tudom hányadik cicadoboz. 
A helyzet az, hogy van kinn kettő nagy téliesített doboz, az egyik a szénában és mivel Elzát ki akartam költöztetni, így az ő dobozát is feltettem a szénába egy másik helyre, így már 3 doboz van kinn. Erre Herkules azt is belakta. Most már minden dobozban Herkuló lakik. Sőt, a dobozok tetején is ő lakik és a szénát is elfoglalta teljesen. 
Szóval újabb dobozt csináltam, körbeszigeteltem kb. 5 centis vastagságú hungarocellel és betettem száradni a pincébe. Épületragasztóval ragasztottam, de valamiért nehezen fogta, pedig ez olyan jó szokott lenni. Az aljába kőzetgyapotot tettem és letakartam ülőkére való párnákkal. 
Amikor megszáradt a ragasztó be is hoztam a verandára, mert Elza nagyon hazátlan volt már, kereste a helyét, főleg, hogy most már hűvösebbek vannak kinn és a verandán biztonságba tud húzódni a kandúrok elől is. Hiába van ivartalanítva, akkor is hajtják őt azok a bolondok. 
Elzu be is vonult rögtön a dobozba , azóta alig ment ki belőle, bár most éjjel kinn volt.
Szegénykém napok óta gyógyszert szedett, mert megint elkapta a hasmars. Az el is múlt, de megint olyanokat ereget, hogy el lehet ájulni a verandán. Esküszöm, ha kidobnék egy égő gyufát, lerobbanna a veranda a házról. :)))
Ezért akartam őt kitelepíteni, mindig ilyen rémesen büdös ez a cica!

A kert fenti részében lévő dáliák most kezdtek virágozni.  A lentiek sajnos a nyáron kiszáradtak, azoknak a gumóit hétvégén fel is szedem, de ezeket hagyom a fagyokig, a föld úgyse fagy át hamar, ha szárakat megcsípi, majd akkor szedem fel őket. Lehet egyébként látni a képeken, hogy mekkora a dzsumbuj. 

kk_img_20220919_115720.jpg

kk_img_20220919_115735.jpg

Ezek magról ültetett dáliák, tavaly ültettem őket és az az igazság, hogy olyan kicsik voltak a gumóik, hogy semmi reményt nem fűztem hozzájuk, de azért sajnáltam eldobni és egy műanyag dobozba, homokba beraktam őket a pincébe. És ez lett belőlük. Kellett öntözni a legnagyobb szárazságban egy kicsit, de megérte. 

kk_img_20220919_115932.jpg

A minirózsám is egyre szebb, az esők és a hűvösebb idő megtette a hatását, tömve van virággal. 

kk_img_20220919_135118.jpg

Még minden nagyon erősen virágzik. Ha nem fagynak el, októberig, sőt a krizantémokkal novemberig szép lesz a kert. 

kk_img_20220919_135143.jpg

A büdöskék is egyre szebbek, olyan lángoló színeik vannak, hogy csak nézek. 

kk_img_20220919_135836.jpg

Kinyílt végül a begónia is, azt hittem meg se fog maradni olyan satnya volt egész nyáron. 

kk_img_20220919_135934.jpg

És a fű... minden, de minden csupa fű, a veteményesbe kimenni is alig van kedvem és még darabokban se tudok elkezdeni feldogozni, mert csupa sár minden. Remélem az október vagy a november normálisabb lesz. 

kk_img_20220919_140205.jpg