Galaj gyűjtés és virágok

Ma kimentem és szedtem egy nagy csomó közönséges galajt. Most virágzik, szedni a föld feletti részét kell, a virágzó hajtását. Sok mindenre jó, én elsősorban a hideg göbökkel teli pajzsmirigyem miatt szedtem . 
Előzőleg már szedtem egy csomó ragadós galajt is, annak a teáját már iszom is. 
Most tele van megint a pince a száradó növényekkel. A csalánból és a bodzából már vittem egy csomót anyuéknak is. 
Azt tapasztaltam, hogy lenn a hűvös, sötét, de száraz pincében nagyon jól száradnak a gyógynövények. Nekem ez az eresz alatt az árnyékban lelógatom dolog nem jött össze, nem lesznek úgy szépek és az aromájukat is elveszítik. 

Ez a bodza: 

kk_img_20220609_110703.jpg

Tegnap délután csináltam egy új virágiskolát. Most nem spiláztam túl, semmi deszkákkal körbekerítés és egyebek, bár még lehet, hogy teszek köré legalább egy madzagot, csak, hogy magam rá ne lépjek. 
Gondolkodtam, hogy ültethetném poharakba is, de szerintem már a nyári melegben nem lesz türelmem szétültetni őket, ezért inkább kitettem a szabad földbe, ott télen is maradhatnak és majd tavasszal átrakom őket a végleges helyükre. 
Ültettem mályvarózsát, új adag rókakesztyűt (gyűszűvirág), új bögrevirágot (Canterburry Bells), kínai szegfűt, újabb évelő szarkalábakat (hátha lesz benne újabb szín) és évelő színes margarétát. Utóbbiból legalább a hatodik kísérletem, még sose kelt ki... hátha. Nem takartam be a magokat, azt olvastam, hogy fényre csírázik, de hát próbáltam már így is, meg úgy is, másik maggal is... csodálkoznék, ha kikelne, de a remény hal meg utoljára. 
Ma még ültetek törökszegfűt is, nagyon szeretem ezt a virágot is. 

Ez a tavaly magról ültetett Canterburry Bells, ebből sokkal többet akarok, annyira szép!

kk_img_20220615_143623.jpg

Ezek tavaly szintén magról ültetett törökszegfűk és mögötte direkt úgy fotóztam, hogy látszódjék az árnyékos rész is a növényekkel: 

kk_img_20220615_143647.jpg

És elkezdtek nyílni az egynyáriak is végre, bár ez még csak az eleje, a nagy boom még később lesz, nyílik az ötpötty virág és a pillangóvirág is: 

kk_img_20220615_143835.jpg

kk_img_20220614_170935.jpg

 

Ez pedig a Deresből hozott medveköröm, még nem nagy, de annak is örülök, hogy virágzik, hisz most áprilisban ültettem ki: 

kk_img_20220615_144017.jpg