Veteményes

Kétségeim vannak az idei veteményt illetően, nem tudom lesz-e belőle valami. Már tavaly is nagyon necces volt, sokat kellett öntöznöm, de az idén... annyira leszívja a talaj a mélyebb rétegeibe a csapadékot, hogy eső után is pillanatok alatt porzik a talaj. Még nem is láttam ilyennek a kertet, mintha sivatagban kertészkednék, bár ezek a képek az eső után készültek.

És a hajnalok is hűvösek, nem nagyon veszi magát semmi sehová. A paprikák és a padlizsánok szinte alig nőttek valamit, 1 paprika palánta ki is pusztult. 
A répa, a zöldbab, a petrezselyem és a peszternák szép, de a spenótnak valami kártevője van. A retekből szedni se tudtam és megy magba... hát... meglátom mi lesz az idén a kertben. Az egyik fajta borsó még nem is virágzik és azt hiszem keveset ültettem... tavaly meg túl sok volt. 

A napokban kiültettem az uborkapalántákat is. A kései dolgok vannak még benn palántának, de azok is rettentően lassan nőnek: a kései karalábé, a leveles kelek, a cikória saláta, bimbóskel és társai, illetve még benn van a patisszon  és a kolbásztök palánta.
Azon is gondolkodtam, hogy lehet a korai és hirtelen nyári meleg miatt többet várok a kerttől, mint kellene, de előttem már az a dzsumbujos, nagyra nőtt állapot van, amitől most nagyon messze van még a kert. 
A céklának utánaültettem, mert nagyon gyatrán kelt ki, a kaprot a cicák fürödték ki és a borsikafűből is csak pár darabot látok előjönni, pedig az magától szokott kikelni. Az Új-Zélandi spenót se híreskedik... sőt a mángold is épp csak kikelt.  A tomatillok 5 centisek...
A főzőtök és a cukkinik kinn vannak, de nehezen nőnek. Mintha az idén valami visszafogná a növényeket. 
Tegnap ültettem még salátát, hogy legyen később is, meg azt a fura babot, amin felfelé állnak a babok, zöldek és hosszúak. Utánaültettem a kapornak is és a metélőpetrezselyemnek, mert nem kelt ki. 

Este még rendeztem egy nagy kapálást-gyomlálást a zöldborsó mögötti részen, nem lett kész teljesen, de már most is sokkal szebb, mint volt. Lesz hová kiültetni a sok virágot, mert még rengeteg van most is a kis melegházban. 

A képeken látszik az állandó jelenlét, amiről írtam, Elza "kutya" folyton a nyomomban van, komolyan, többpéldányos, mindenütt ott tud lenni egyszerre. :)))))
És minden évben megfogadom, hogy veszek már rendes paradicsom- és babkarókat, főleg, hogy már elég korhadtak, de nekem ezek a szabálytalan faágak jobban bejönnek, ettől számomra vidékiesebb a kert. 

kk_img_20220525_071625.jpg

kk_img_20220525_071701.jpg

kk_img_20220525_071718.jpg

kk_img_20220525_071735.jpg

kk_img_20220525_071819.jpg

kk_img_20220525_071848.jpg