A rózsák őszi gondozása

Huh, hát jó, hogy utánanéztem az őszi rózsagondozásnak, mert jól elszúrtam volna. 
Az egy dolog, hogy tavaly nem töltöttem fel a tövek körül és amikor észbe kaptam, már túl is voltunk az első -8 fokos fagyon, ki is pusztult 3 tő rózsám, amiket frissen ültettem azon ősszel. 

Szóval az idén fel fogom körülöttük tölteni földdel (ámbár éppen ezek úszták meg a tavaly telet, de azt gondolom, hogy ha kicsit komfortosabbá teszem számukra az életet télire is, azt meg fogják hálálni. 
Nagyon fontos dolgot olvastam viszont ki a Netes "szakirodalmakból", mégpedig azt, hogy ősszel nem szabad megmetszeni a rózsákat, mert ha ősszel metsszük, akkor sokkal könnyebben károsodhatnak a tél folyamán. 
A metszés ugyanis növekedésre serkenti a rózsákat és sosem tudhatjuk, hogy milyen lesz az ősz vagy a tél. Ha tele lesz a rózsa friss hajtással és beüt egy nagyobb hideghullám, akkor azok mind el fognak fagyni. 
Van olyan cikk, ami azt írja, hogy még az elvirágzott rózsákat se vágjuk le már ilyenkor. Nekem fura,  hogy még a bimbókat is rajta kell hagyni, de úgy fogom őket hagyni. Végül is az is logikus, hogy a friss vágások helye is sérülékeny, enyhe időben beleköltöznek áttelelni a mindenféle lények, hidegben pedig a friss, nedves vágás helyén könnyebben szenved fagysérülést a növény. 

Így aztán békén hagyom a rózsákat, majd tavasszal fogom őket megmetszeni, amikor már elmúlt a fagyveszély. Jaj, de messze van! Hogy fogom én addig kibírni... 

kk_img_20210930_153924.jpg

kk_img_20210930_153929.jpg