Vasárnap reggeli egyveleg

Reggel korán kirongyoltam és megkapáltam az elöl lévő padlizsánokat, (a hátsókat tegnap este csináltam meg) és persze jól meg is öntöztem. 

Vittem vizet még az érdekes babokra is, amiknek a csúcsán nőnek a zöldbabok. Bokorbabnak vettem, de egy pár fut... pedig a magok egyformák voltak, nem volt (nem látszott) keveredés. Mindegy is, amelyik fut, amellé szúrtam le karót, már emennyire lehet, mert olyan a föld mint a beton. 

kk_img_20210725_071459.jpg

kk_img_20210725_071508.jpg

Ma egyébként kellemesen hűvös, borús reggelre ébredtünk, szellőztetek is mint a meszes, már tegnap se melegedett fel a ház, lenn voltak a redőnyök és most már az ablakokat is becsuktam, egyedül a keleti oldalon a fürdő kis ablaka volt nyitva, hogy valami levegő azért jöjjön be és így nem melegedett fel annyira. Este 24,2 fok volt. Ma reggel pedig 23 alatt. Megint pokoli hétnek nézünk elébe, jó lenne alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, ameddig csak tudom. 

Csináltam ma reggel kovászos uborkát, egy ötliteres üveg megtelt vele.

Én így szoktam:  (5 literes üveghez)

Az üveg aljára egy csokor kapor (virágját is és szárát is), fokhagymagerezdek (4-5 db), szemes bors (10-15 db) 
Opcionálisan még mikor mihez van kedvem: kis szál borsikafű, borókabogyó, meggylevél,  torma, borágó.

Az uborkák mindkét végét le szoktam vágni és félbevágom az uborkákat, de nem teljesen, a végén hagyok 2 centit, hogy egyben maradjon az uborka. Megtöltöm vele az üveget és a tetejére  vagy egy szelet kenyeret teszek, vagy egy félbevágott krumplit, vagy semmit. Most krumplit tettem rá. 

Vizet forralok, 1 liter vízhez 1 evőkanál só és forrón ráöntöm az uborkára, kistányér teszek a tetejére, hogy amikor forr meg tudja emelgetni (tehát ne zárjuk le!) és kiteszem a szabadba félárnyékos helyre. 

És sajnos egy rakás uborkát ki is dobtam a komposztra, mert túl nagyra nőttek. Nem szeretem, ha nagyon magvas az uborka. Másik részét pedig megcsinálom tzatzikinek, mert nagyon szeretem és a nagy melegben szerintem ez az egyik leghűtőbb hatású kaja. 

Tzatziki: 

Legyalulom az uborkát mint a tököt szoktuk. Besózom, hagyom kicsit állni, majd kicsavarom a levét.  Borsot szórok rá, nyomok rá egy fél (kicsi!)  gerezd fokhagymát, egy pici fehérborecetet adok hozzá, de tényleg csak egy leheletnyit. Utána hozzáadom a görög joghurtot. Első kóstolásra a borecettől nem lesz jó, de hagyni kell összeérni az ízeket és akkor nagyon finom. 

Erről jut eszembe, hogy megkóstoltam a cukkini chutneyt miután állt pár napot a hűtőben és azt kell mondjam, hogy ez nagyon finom lett. Szóval egy másik posztban majd megosztom a receptjét mégiscsak. 

Elzut ma engedtem ki a műtét óta először, mert már nagyon menni akart. Eddig  nem is próbálkozott, de tegnap már nagyon izgatott volt, viszont ma telt le a 10 nap, szóval reggel kiengedtem. Nem tartott sokáig a szabadság, mert Herkules azonnal űzni kezdte. A Vén Majom párosodni akar, de azon csodálkozom, hogy ezek szerint nem a feromonokra megy? Mert Elzának most már biztosan nincs szaga és ahogy láttam kedve sem, mert némi fogócskázás után (a paprikáim között!) végül bejött és megint benn alszik a verandán... pedig már azt hittem vége végre az almozásnak. :D :D 

Éssss! Esik az esőőőőőő! Így van ez, ha az emberlánya kin hagyja a kertibútort, ha alaposan megöntöz és kovászos uborkát csinál. Bár utóbbi anyukám Murphy-je, de végül is a koviubit az ő receptje szerint csináltam, szóval dukál hozzá az eső. :))) Bár az is igaz, hogyha esőcsinálás végett csináltam volna mindezt, akkor nem esne...