Hajnali kertészkedés és bíbor délvirág

Ma reggel megint kimentem kapálni kicsit. Egy nagy virágágyást kapáltam meg, nem volt benne nagyon sok gyom, de annyira el volt már simulva a talaj, hogy ha eső lesz, nem tudta volna felvenni, csak lefolyt volna róla a víz. 

Illetve felkapáltam némi szegélyt is, mert kaszálni fogok és jobban szeretem ha a fű széle nem közvetlen az ágyásba ér, és így kopik is a fű, egyre szélesebbek lesznek a megmunkált részek. A csodaásóvillámmal mindig utánanyomok és így is terjeszkedek. 

Két napig nem néztem a cukkinikre és az egyik gömbölyű fajta akkora lett, mint a fejem. Le fogom reszelni tócsninak valónak. Vagy chutney-t csinálok belőle még nem tudom. A chutney receptet azért nem teszem ide, mert nem tudom még milyen, ha megfőzöm és jó, akkor majd megosztom, bár éppenséggel én is a netről szedtem, tehát megtalálható. 

Aztán kapáltam még egy ágyásközt is, itt ott a virágok között, ahol már nagyon rázós volt, feltekertem az oszlopokra a hajnalkákat, mert mennek mindenfelé. Nagyon várom már a virágzásukat, mert annyira csodaszépek, hogy az valami hihetetlen. 

Azt hiszem lassan ideje lesz majd elővenni a rotációskapát is, mert van pár rész, amire nagyon ráférne a mélyebb kapálás, illetve ahonnan kijött a borsó. Tettem oda palántákat, de a nagy szárazságban nem maradtak meg, szóval a vöröskáposztának annyi és szégyenszemre karalábét is a boltban fogok venni, mert teljesen megpurcadtak, bár nemcsak a száraz idő tehet róla, hanem a nyavalyás földibolhák is, na meg én is, mert nem törődtem velük, úgy, ahogy kellett volna. Bár... a cikóriasalátákkal se igazán törődtem és mégis szépen nőnek. Egyszerre ültettem az egész bagázst... 

Közben kinyíltak a bíbor délvirágok (kristályvirágok) is, aminek nagyon örülök. Szépen összeszedte magát ez a növény. Egész télen a verandán őrizgettem, nagyon vigyáztam, hogy ne locsoljam túl, mert akkor nagyon meggyengül és megnyúlik, szóval igazi egyensúlyozás a téli nevelése. Aztán tavasszal kitettem, amikor már jó időnek tűnt és egy -5 fokos hideg kicsinálta kb. a felét, ott, ahol jobban érte a fagy. Gyorsan behoztam és átkoztam a fejemet, hogy egész télen sikerült megmentenem és tavasszal cseszek oda neki, de most nagyon szép. Meglepően sok vizet iszik ilyenkor, naponta locsolom. 

kk_img_20210718_091851.jpg

 Elza szépen gyógyulgat, teljesen bekötözött a verandára... az igaz, hogy nem is engedném ki, amíg nincs teljesen rendben, de egyáltalán nem akar kimenni. Elfoglalta a 4 négyzetmétert és tök jól elvan, mint aki szanatóriumban van. Már azt is megtanulta, hogy amikor kakil, akkor bekopog az ajtón, én kimegyek, kitakarítom az almot, kiszellőztetek és nincs büdi... viszont kell neki egy nagyobb almostálca. Sokkal okosabbak ezek a macskák, mint valaha is gondoltam volna. 

Viszont azt nem tudom, hogy akik lakásban tartják a cicát, hogy ússzák meg a szagot, szerintem sehogy. És elég sok meló van vele, Elza almos tálkáját naponta többször is ki kell takarítanom, amikor látom, hogy használta, akkor mindig kiszedem belőle amit kell és feltöltöm új alommal.