Viselhetetlen a kánikula

Holnapra már normálisabb időt ígérnek, nagyon remélem, hogy úgy is lesz, legalább a hajnalok legyenek hűvösebbek, hogy le tudjam hűteni a házat. Tegnap is, ma is hajnal fél négykor felhúztam a redőnyöket, nyitottam az összes ablakot (addig is nyitva volt pár), de most is 26 fok felett van a benti hőmérséklet. 

Azt hiszem ennek is légkondiszerelés lesz a vége. Anno a pesti lakásban is halogattam, mert mekkora felfordulás stb. - ott tényleg hatalmas felfordulás volt belőle, át kellett fúrni egy kb. 60 centis falat és átvinni a csövet a fürdőszoba álmennyezete fölött, ki a világítóudvarba, ahová csak egy keskeny ablak nyílt... nem volt egyszerű felszerelni a kültéri egységet. Viszont egyszer jött egy ilyen korai kánikula és akkor beszereltettem és milyen jól tettem.

Itt nem lenne olyan vészes, mert csak át kellene fúrni a falat és belülre a beltérit, kívülre a fal másik oldalára kitenni jó magasra a kültérit. 

Tavaly nem volt ilyen pokol egyszer sem, tavalyelőtt volt, ugyanígy júniusban, de az éjszakák nem voltak ilyen melegek és le tudtam hűteni minden nap a házat, de ez most... ez borzasztó. Tegnap hajnalban 25 fokig visszahűtöttem, aztán el kellett mennem itthonról, totálisan leengedtem a redőnyöket, ablak bezár... és mire kora délután hazajöttem, már 27 fokon felül volt. Nehezen viselem... de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. 

Már a sziklakert is nehezen viseli, de azért lassan kinyílnak a varjúhájak is: 

kk_img_20210621_065234.jpg

Ez a kis virág ez  nagyon tolja a szárazságban is (nem tudom a nevét, aputól kaptam és csodaszép): 

kk_img_20210621_065321.jpg

A kert viszont meghálálja az öntözést. Itt az előtérben van egy dudva, amit nem tudok azonosítani. (a bordó szárú) A zeller palánták között volt, amiket a piacon vettem és elültettem és csak nő és nő.  Kis gombszerű sárga virágok vannak rajta, nem hagyom magot hozni, nehogy valami kiirthatatlan gyomot termesszek itt. Először azon aggódtam, hogy nehogy cannabis legyen, de aztán láttam, hogy nem az, nem szeretnék pórul járni a kíváncsiságom miatt: 

kk_img_20210621_065831.jpg

 

Érik a ribizli is és lassan kinyílik az izsóp: 

kk_img_20210621_065804.jpg

És persze csináltam mojitót is, jól lehűtve felfrissít, tettem bele pár szem kandírozott cseresznyét is: 

kk_img_20210621_112204.jpg